Witam,
Zastanawiam się nad otworzeniem firmy w Hiszpanii, najprawdopodobniej wersja autonomo.
W wersji autonomo. Jakie warunki należy spełniać by zarejestrować działalność w Hiszpanii? Jakie opłaty ponosiłbym comiesięcznie na rzecz państwa? Jakie papiery należy wtedy ogarnąć w Polsce (typu przenisienie ośrodka życiowego itp)? Gdzie szukać odpowiedzialnych księgowych znających się na tutejszym prawie i rozliczeniach, którzy mówią dobrze po polsku lub angielsku? Czy biura księgowe działają tu na podobnych warunkach jak w Polsce (ubezpieczenia, odpowiedzialność w przypadku pomyłek, itp)? Jakie dokumenty wymagane są do otwarcia działalności i czy może to za mnie załatwić tutejsze biuro księgowe? Jakie biura polecacie w okolicach Malagi lub zdalnie z innych części kraju?
Czy rodzinie przysługuje ubezpieczenie kiedy ja prowadzę działalność (żona, dzieci)? Jeśli nie, a żona też tu by prowadziła biznes, to czy lepiej założyć spółkę czy dwie osobne działalności autonomo? Jakie świadczenia przysługują autonomo podczas odpowiednika macierzyńskiego lub zwolnienia lekarskiego i czy jest to zależne od ilości czasu przez jaki wcześniej prowadzi się działalność w Hiszpanii.
Czy przysługują autonomo jakieś zniżki na pierwsze lata jeśli prowadził już działalność w Polsce przez kilka lat?
Przeglądałem forum i znalazłem dość stare wątki na ten temat, więc ponawiam pytanie.
Będę wdzięczny za sugestie.
Dziękuję za odpowiedzi. A czy ktoś zna godnego polecenia doradcę podatkowego bądź księgowego który mówi po polsku lub angielsku? Znam hiszpański na poziomie średniozaawansowanym ale lepiej dla mnie jest o sprawach prawnych rozmawiać po polsku lub angielsku.
Skara czy to co prowadzisz to jest jakaś gestoria u której mógłbym uzyskać wiążące prawnie porady? A jeśli nie to czy jesteś w stanie polecić kogoś kto może mi pomóc w tej sprawie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum