Strona Główna hiszpania.org.es
FORUM O HISZPANII

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  NasiNasi  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Brązowy makaron z białym sosem - co to może być?
Autor Wiadomość
Gosia 
OBSERVADOR

Wiek: 47
Dołączyła: 19 Lis 2015
Posty: 1
Skąd: Madryt
Wysłany: 19-11-2015, 19:46   Brązowy makaron z białym sosem - co to może być? #1

Hej, będąc jakiś czas temu w Katalonii, dokładnie w Cambrils jadłam brązowy makaron, takie krótkie niteczki (nie wiem czy sam makaron był brązowy czy był to jakiś sos czy przyprawy). Był przyrządzany na wielkiej patelni (była ogromna, w sumie nie wiem czy to była patelnia). Do tego był podawany biały sos.
Nie mam pojęcia jak nazywa się ta potrawa i czy jest to jakaś typowa potrawa dla tego regionu. Szukałam w internecie ale nigdzie nie ma mowy o takim czymś. Jeśli ktoś wie, co to może być, albo jeszcze lepiej - ma na to przepis to bardzo proszę o pomoc. Chciałabym to przyrządzić w domu :)
  Kraj: Spain
   
Martusia 
Novato
Marta


Moje nałogi: ksiazki
Przedstawiciel:
catalunya

Pomogła: 6 razy
Wiek: 45
Dołączyła: 14 Paź 2007
Posty: 94
Skąd: Warszawa/Catalunya
Wysłany: 19-11-2015, 21:14    #2

To na pewno byl fideos z sosem alioli- czyli makaron fideos z owocami morza i sosem czosnkowym W internecie jest mnostwo przepisow na to danie. Osobiscie nigdy nie robilam. Ale jadam od czasu do czasu. =D
  Kraj: Spain
   
kojot 
Aficionado



Polonia:
polonia

Pomógł: 14 razy
Wiek: 59
Dołączył: 16 Maj 2011
Posty: 695
Wysłany: 19-11-2015, 23:07    #3

http://walnut-kitchen.blo...z-20-minut.html
_________________
Nauczyłaś mnie niewiary / W nikogo i w nic / nawet sobą nie kazałaś być
Być może na próżno śniłem / lecz jeśli nie wiesz że jestem / Pamiętaj Ja byłem
  Kraj: Poland
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7768
Skąd: kociolandia
Wysłany: 20-11-2015, 01:01    #4

Gosia, w Katalonii makaron sie najpierw podsmaza potem zalewa woda lub rosolem - to co jadlas bylo fideua . tradycyjniee powinna byc z dodatkiem mariscos i nie zalewana sosem
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
Feliks 
OBSERVADOR

Wiek: 23
Dołączył: 25 Lis 2015
Posty: 1
Skąd: Barcelona
Wysłany: 26-11-2015, 01:04    #5

Uwielbiam fideos :-) najczęściej robię to w formie zupy
_________________
Podpis dostępny od 50 postów.
  Kraj: Spain
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7768
Skąd: kociolandia
Wysłany: 26-11-2015, 15:40    #6

na polnocy i w centrum ten drobniutki makaron jest niezbednym skladnikiem "sopa" czyli metnego rosolku pozostalego po przygotowaniu caldo gallego czy cocido madrilleño. co region to obyczaj - ja wole ten katalonski sposob :)
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
muuu 
OBSERVADOR

Dołączyła: 02 Sie 2018
Posty: 1
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 02-08-2018, 22:03    #7

bez sosu :lloro
  Kraj: Poland
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by hiszpania.org.es


2004-2012 © hiszpania.org.es