Strona Główna hiszpania.org.es
FORUM O HISZPANII

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  NasiNasi  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
TORTILLA - hiszpański omlet z ziemniaków.
Autor Wiadomość
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 12-11-2004, 23:29   TORTILLA - hiszpański omlet z ziemniaków. #1

Tortilla española de patatas.

Słynna tortilla znana jest w całej Hiszpanii, to rodzaj omletu z ziemniakami i zrobiona wedle własnego gustu. :)
Przygotowuje się ją około 15 minut i można ją spożywać na ciepło, a także na zimno.

Co jest potrzebne?

Na pewno oliwa z oliwek (kilka łyżek)
3 ziemniaki (zależy na ile osób chcesz zrobić, ja podaje tak na około 4 osoby). Ziemniaki najlepiej pokroić w cienkie plasterki.
4 jajka całe.
1 duży pomidor, albo 2 średnie, oczywiście bez skórki i posiekane identycznie jak ziemniaki (zresztą tu zależy od fantazji tego kto przyrządza).
Można dodać też jamón-a (hiszpańską szynkę) pokrojonego w cienkie kawałeczki, oraz cebulę.
Sól dla smaku oraz pieprz (pieprz niekoniecznie).
--------------------------------------------------------
Teraz gdy już mamy niezbędne składniki możemy zacząć smażyć naszą tortillę.

Na rozgrzanej oliwie wrzucamy ziemniaki. Posypujemy solą, gdy już się lekko przyrumienią dodajemy cebulę. Następnie ubijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i taką roztrzepaną masą jajeczną zalewamy nasze ziemniaki. Można też podważyć, aby masa z jajek rozpłynęła się wszędzie, po czym obracamy delikatnie omlet na drugą stronę, ale żeby to zrobić najlepiej jest przyłożyć talerz do patelni i następnie przewrócić na niego omlet. Po czym zsuwamy z talerza na patelnię i przysmażamy drugą stronę. Całość się smaży około 25 minut. Po chwili Tortilla jest już gotowa. Na koniec jeszcze dodajemy pomidorki i można zacząć konsumować.

Que aproveche!
  Kraj: Spain
Aiska
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2004, 16:45    #2

probowalam o zrobic dwa lata temu hehe wyszlo okropne, ale to pewnie przez te moje zdolnosci kulinarne :)
 
dagi 
OBSERVADOR


Wiek: 34
Dołączył: 03 Lut 2005
Posty: 25
Skąd: Leżajsk
Wysłany: 04-02-2005, 00:38    #3

Ja robię bardzo czesto TORTILLE ale troszke inaczej niz wyżej jest opisane,ponieważ ziemniaki kroje w kostkę gotuje a tylko cebulkę podsmażam ,jajka ubijam i dodaje jeszcze ser żółty utarty sól ,pieprz i na koniec wszystko wylewam na patelnie ,w której znajduję się cebulka ,i również przerzucam przy pomocy talerza.Jeśli chodzi o składniki to urzywam 2 średnie ziemniaki na 4 jajka i sam zjadam samą hehehe pychaaaa,a drugim daniem ,które nauczyłem się robić w Sevilli jest Paella ale robię ja również na swój sposób :twisted: heh pa
_________________
Podpis dostępny od 50 postów.
 
aqada 
OBSERVADOR

Wiek: 40
Dołączyła: 05 Wrz 2004
Posty: 16
Skąd: Lublin
Wysłany: 16-05-2005, 17:18    #4

no to ja też kroję ziemniaki w kostkę ale surowe rzucam na patelnie. I dalej już robię tak jak wczesniej napisano:)
_________________
Podpis dostępny od 50 postów.
  Kraj: Poland
danilo 
Novato



Wiek: 42
Dołączył: 10 Sie 2005
Posty: 45
Skąd: WLKP
Wysłany: 08-12-2005, 19:02    #5

A co to jest PAELLA?
  Kraj: Poland
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 08-12-2005, 19:53    #6

Paella - najprościej mówiąc to danie z ryżu, wraz z owocami morza.
  Kraj: Spain
danilo 
Novato



Wiek: 42
Dołączył: 10 Sie 2005
Posty: 45
Skąd: WLKP
Wysłany: 08-12-2005, 20:12    #7

Andzela! Ale jak je przyrządzić?? Lubie ryż i tym bardziej owoce morza..;) Wiec moze to byc baaardzo smaczne.
  Kraj: Poland
Gość

Wysłany: 15-12-2005, 19:20    #8

Robiłem tortille tydzień temu - bleeeeeeeeeeeeeee :]
Dziwne, bez smaku i trochę się rozwaliła. :] Ale innym domownikom bardzo smakowała. Może nie chcieli mi robić przykrości. :]
 
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 16-12-2005, 00:15    #9

Anonymous napisał/a:
Robiłem tortille tydzień temu - bleeeeeeeeeeeeeee :]
Dziwne, bez smaku i trochę się rozwaliła. :] Ale innym domownikom bardzo smakowała. Może nie chcieli mi robić przykrości. :]


Hehe :D

Kiedyś miałam zrobić tortillę na bardzo ważne hiszpańskie spotkanie,
robiłam ją 3 razy i się rozwaliła, za czwartym razem próbowałam zrobić z Hiszpanem i też się nie udała. :D :D :D
Zaniosłam więc queso y chorizo. :)
Że też mi nie przyszło na myśl, aby kupić gotową w sklepie. :D

Człowiek uczy się przez całe życie!!!
  Kraj: Spain
danilo 
Novato



Wiek: 42
Dołączył: 10 Sie 2005
Posty: 45
Skąd: WLKP
Wysłany: 16-12-2005, 15:44    #10

A jak przyrządzic queso y chorizo? Jakiś przepis moze Andzela umieścisz? Moze byc w skrócie. Dzięki z góry!
  Kraj: Poland
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 16-12-2005, 18:12    #11

danilo napisał/a:
A jak przyrządzic queso y chorizo? Jakiś przepis moze Andzela umieścisz? Moze byc w skrócie. Dzięki z góry!


Hyhy :D :D

queso = ser :)
chorizo = kiełbasa najsłynniejsza w Hiszpanii

No więc tego się nie przyrządza, tylko kupuje gotowe w sklepie i podaje jako przystawka (czyli tapas) z innymi hiszpańskimi potrawami.
  Kraj: Spain
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 16-12-2005, 18:30    #12

danilo napisał/a:
Andzela! Ale jak je przyrządzić?? Lubie ryż i tym bardziej owoce morza..;) Wiec moze to byc baaardzo smaczne.


Jeżeli natomiast chodzi o Paellę to, żadna filozofia.. :)
Przyrządzenie jej nie powinno sprawić nikomu żadnego problemu.
Zatem, rozgrzewasz oliwę z oliwek na patelni, bądź niedużym garnku.
Naprawdę niewielka ilość, pół cebuli posiekanej i 4 ząbki czosnku.
1 szklanka wody, szczypta soli no i ryż, mieszasz.. dodajesz krewetki i drobno posiekany pomidor, (można też paprykę) gdy ryż zmięknie wtedy masz gotową słynną hiszpańska paellę.
  Kraj: Spain
danilo 
Novato



Wiek: 42
Dołączył: 10 Sie 2005
Posty: 45
Skąd: WLKP
Wysłany: 16-12-2005, 18:32    #13

Rozumiem.. a Juz myslalem, ze jakąś pyszna potrawę dzisiaj sobie zjem:P

[ Dodano: Pią Gru 16, 2005 6:40 pm ]
Dzięki za przepis na PAELLĘ :D
  Kraj: Poland
nollewska
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2006, 16:25    #14

Myslalam, ze te ziemniaki to trzeba zetrzec na tarce, tak jak u nas ziemniaki do plackow ziemniaczanych.
Nie robilam jeszcze ichniejszej tortilli, ale kupilam w sklepie i byla taka jakas sobie!!!! Ale chetnie bym zrobila sama tortille.
 
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 04-02-2006, 17:00    #15

O!!! Hehe.. dobrze, że mi przypomniałaś o plackach ziemniaczanych.
Zrobię przy najbliższej okazji. :D
  Kraj: Spain
inma 
Mi Vida sin Foro no es Vida
........



Moje nałogi: Morze,plaza,dom.
Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 33 razy
Dołączyła: 22 Wrz 2005
Posty: 3210
Skąd: Torrevieja
Wysłany: 05-02-2006, 11:23    #16

Ziemniaki na tortille kroi sie w cienkie plasterki.
A paelle mozna urozmaicic,tzn , najpierw podsmazyc papryke z cebulka i czosnkiem,dodac wszystkie owoce morza jakie macie ,paella mixta bedzie w tedy kiedy do owocow morza dodacie kawalki kurczaka,podsmazyc chwilke,dodac wode i ryz.No i niezastapiona przyprawa do paelli to AZAFRAN,ktory mozna kupic w kazdym sklepie,dodaje sie tego troszke do smaku.
Smacznego :)
  Kraj: Spain
kameratka 
OBSERVADOR


Wiek: 32
Dołączyła: 11 Cze 2006
Posty: 15
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 11-06-2006, 22:05    #17

Ja miałam ten zaszczyt jeść tortille przyrządzoną przez Hiszpanów. jedyny komentarz jaki mi się nasuwa to .... mmmmmmm :razz:
_________________
Podpis dostępny od 50 postów.
  Kraj: Poland
   
Agata 
Mi Vida sin Foro no es Vida


Moje nałogi: forum i moj syn
Pomogła: 21 razy
Wiek: 38
Dołączyła: 19 Maj 2006
Posty: 2628
Skąd: warszawa/serantes
Wysłany: 11-06-2006, 23:03    #18

Dobrze ze Kameratka tu zajrzala, bo tu sie jeszcze nie dokopalam.
Sposobow na jej zrobienie jest kilka. I sa wymienione wyzej. Dodam tylko, ze mozna robic rozego rodzaju wariacje. Najlepsza byla z panceta. Dobra z kawaleczkami chorizo. No i moja tesciowka kroi ziemniaki na plasterki.
_________________
tralala bum!
  Kraj: Spain
   
AnA
Gość
Wysłany: 12-06-2006, 15:28    #19

Hiszpani tortille robia w specjalnych patelniach - sa to polaczone dwie patelnie i mozna piec z jednej i drugiej stront .Tortille nie wolno mieszac po zalaniu wszystkich prod. jajkiem lekko potrzasamt patelnia i robimy dziurki np. widelcem i wtedy nie bedzie sie nam rozwalala . Przepis na szybka tortille z mrozonek- Frytki/ zielona fasolka . groszek,brokuly ,szparagi,marchewka , cebula -podsmazona z boczkiem, mozna dodac szynke :oops: i czosnek - zalac wszystko jajkami z pokruszona kostka rosolowa - pyszna-jadlam -zrobiona przez hiszp. Aha w-arzywa mrozone trzeba troche podgotowac i moga byc nawet nasze polskie mieszanki.
 
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 12-06-2006, 16:30    #20

AnA napisał/a:
Hiszpani tortille robia w specjalnych patelniach - sa to polaczone dwie patelnie i mozna piec z jednej i drugiej stront .


Generalnie, Hiszpanie robią tortillę w tradycyjnych zwyczajnych patelniach.
Później, aby i druga strona się przypieła, służy do tego zwyczajny talerz.
Po obróceniu tortilli, na drugą stronę, smażymy jeszcze przez chwilę i gotowe.
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 26-06-2006, 19:54    #21

A, to moja tortilla, którą właśnie przed chwilą zrobiłam! Z Jamónem.

I chyba pierwszy raz mi wyszła cała, że się nie rozwaliła!!!
Bo rzadko gotuję. :)
  Kraj: Spain
   
nollewska
[Usunięty]

Wysłany: 27-06-2006, 07:47    #22

Zdolna dziewczyna nasza Angela!!!
 
   
Agata 
Mi Vida sin Foro no es Vida


Moje nałogi: forum i moj syn
Pomogła: 21 razy
Wiek: 38
Dołączyła: 19 Maj 2006
Posty: 2628
Skąd: warszawa/serantes
Wysłany: 28-06-2006, 13:03    #23

Hmmm... wyglada apetycznie.
_________________
tralala bum!
  Kraj: Spain
   
kamcia
[Usunięty]

Wysłany: 07-07-2006, 15:16   tortilla ze szpinakiem #24

witam szystkich kucharzy!

mam do zaproponowania super przekaske!potrawka ze szpinakiem! posiekany szpinak z twarożkiem smietankowym i do smaku sytryna sol i pieprz oraz 3 pomidorki pokrojone w kosteczke wszystko razem polączone w jedna mase i zawinietę w tortille- placek
palce lizać!
aha czekam na jakies potrawy ze szponakiem
pozdrawiam
 
   
Agata 
Mi Vida sin Foro no es Vida


Moje nałogi: forum i moj syn
Pomogła: 21 razy
Wiek: 38
Dołączyła: 19 Maj 2006
Posty: 2628
Skąd: warszawa/serantes
Wysłany: 07-07-2006, 15:28    #25

kamcia napisał/a:
twarożkiem smietankowym
ach, marzenie scietej glowy, gdzie ja to dostane?
Czyli jest to w rodzaju placka po zbojecku w wykonaniu wegetariansko-hiszpankskim? :)
_________________
tralala bum!
  Kraj: Spain
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by hiszpania.org.es


2004-2012 © hiszpania.org.es