ja nei wiem czy to taki standard czy co...nie tylko wposlkiej ambasadzie w madrycie sa niemili urzednicy, w algierii rowneiz to samo ale i w algierskiej w wawie to samo w kilku innych slyszalam,z e tez grzecznoscia nie grzesza
w kilku innych slyszalam,z e tez grzecznoscia nie grzesza
dla odmiany o grzecznych urzednikach.
obsluga w polskiej ambasadzie u Luxemburgu jest super. sa bardzo pomocni i mili. mimo ze kraj malutki spolecznosc polska jest dosc duza i wcale im to nie przeszkadza byc uprzejmymi.
to samo w ambasadzie amerykanskiej. mimo szmergla na punkcie bezpieczenstwa wszystko odbywa sie bardzo sprawnie i grzecznie, i wykazuja duzo cierpliwosci przy lekkich klopotach jezykowych klientow.
Zawsze miałam bardzo miły kontakt z pracownikami konsulatu w Madrycie . Czy to mailowy, telefoniczny czy osobisty . Naprawdę . Dodam że nikogo tam nie znam .
No ale jeśli chodzi o paszporty to słyszałam od znajomego że już można paszporty w konsulatach honorowych wyrabiać tak jak to było przedtem . Np. w Pamplonie
no to n p w algierze ani konsul ani pani " okienka" nie sa mili i wszystkich trkatuja jak wyludzaczy wiz-mam tu na mysli np mezow polek i to nei takich dopiero co poslubionych, ale nawet wieloletnich
ludzie jak ludzie, sa tacy i owacy, ale ja mysle, ze w kazdej spolecznosci wszystko zalezy od szefostwa, jazeli jest niegrzeczne (czyt. chamskie ) i pozwala na takie zachowanie swoim podwladnym, to mamy taki efekt jak np. w niektorych ambasadach....
jak szef jest kulturalny i z klasa to sila rzeczy sie wszystkim udziela, a jak sie nie udziela to przynajmniej sobie nie pozwalaja...
a teraz do rzeczy info najswierzsze: wizyta w ambasadzie w sprawie paszportu, krociotka, biuro szra i ponure, slowem brzydkie, sklejka gierkowska i taki tez swiatlo, a mozna sie spodziewac wiecej bo z zewnatrz bielutki dworek.
obsluga na granicy grzecznosci, to sie czuje. chce pominac bledy jezykowe, ale nie moge!!! polska ambasada, polska obsluga i ogluszyli mnie, doslawnie.
moze sie myle, ale po polsku poprawnie mowi sie:
-....wyszlo z komputera- a nie
-...wyszlo z komputerU...
juz mialam powiedziec, ze nie z komputeru tylko z drukarku.
i inne kwiatki typu odmiana przez przypadki jest u mnie przypadkowa....
zeby podjac prace w ambasadzie trzeba sie wykazac znajomoscia jezyka?
dalej: na wizyte umawiasz faktycznie w wyznaczone dni i godziny, wyzej ktos
juz wkleil te inf.
ciekawe czy na stronie amb juz to zmienili?
wiec po dwoch miesiacach oczekiwania czeka mnie cztery miesice czekania na paszport..... odbior mam w pazdzierniku......
ponoc moge sprawdzac wczesniej, bede...
co wiecej.... aaa katre rezydenta, kolejna otrzymuje sie na miejscu, po okazaniu starej, aktualnego paszportu i dokonaniu wplaty.
a tak swoja droga to paszport tez wcale tani nie jest, zeby nie powiedziec....
Czesc
Orientuje sie ktos moze ile czasu trzeba czekac na nowy paszpot od momentu zlozenia dokumentow w Ambasadzie w Madrycie ???
Umowilam sie wlasnie przez net na wizyte, sama wybralam date, przydzielili tylko godzine.
A i jeszcze jedno, jak z odbiorem, informuja jakos, ze juz jest czy co?
kejtkati, wychodze z zalozenia ze najlepiej jest do niech poprostu zadzwonic, przynajmniej ja tylko tak sie moglam dowiedziec konkretnie co i jak. Wydaje mi sie ze jak pojedziesz zlozyc dokumenty to juz na miejscu wszystkiego sie dowiesz. Mysle ze z tym czekaniem nie bedzie dluzej niz miesiac, dla pewnosci lepiej dzwonic i sie pytac zeby nie jezdzic na darmo.
hejhejka
ile sie czeka na paszport...
jak pisalam miesiac na wizyte, a teraz czekam na obbior.
wyznaczono mi termin po 4 msc, ale poradzono zebym po 2 sprawdzala kiedy po odbior, wiec juz sa 3, ajeszcze sie trzeba na wizyte umowic.....
w sumie jak dobrze pojdzie 4 msc sie czeka.
jezeli wyrobisz tymczasowy wydadza ci go 3 tg po zlozeniu papierow.
hej A
nie certificado comunitario to nie karta rezydenta,
w sumie nie do konca jest dla mnie jasne coz to takiego to cc,
potwierdzenie ze jestes czlonkiem ue?
nie watpliwie jezeli chcesz przebywac w hiszp dluzej niz 3 mcs powinno sie o taka karte wystapic.
ale pewnie tez nie ma przymusu. bo kto ci udowodni ile tu jestes?
jak sie dowiem co to takiego cc i do czego jest ci potrzebne to pisne.
Wielkie dzieki za odpowiedzi 3, 4 miesiace...porazka, strasznie dlugo...ale co zrobic...
Tymczasowego nie wyrabiam, jakos juz sie przemecze tych kilka mieszkow, na Nowy Rok moze juz bede miala, hehe. Wizyte mam w tym miesiacu, 18-ego. Powalone to wszystko, pamietam jak znajoma wyrabila jeszcze tu na miejscu, czyli w Valencii...a teraz jednak kawalek trzeba bedzie dojechac...ech
Odgrzebuję temat:
Czy odbiór paszportu w wydziale konsularnym musi być osobisty? Czy może już przesyłają pocztą (we Francji na przykład tak robią, a i w Hiszpanii sporo dokumentów też przychodzi listem).
Zadzwonię na dniach, ale może ktoś coś wie.
Cauliflower, z tego co wiem to jest odbior osobisty, mi tylko odeslali paszport kurierem jak wyrabialam w Madrycie wize amerykanska, paszport mialam na drugi dzien w domu. A tak to bujalismy sie po paszport do konsulatu po odbior.
Dzięki Anvien, z tego, co na stronie piszą, odbiór w tym samym organie, gdzie złożyło się wniosek, ale miałam nadzieję, że może już wysyłają.
Hmm, to trzeba będzie się bujnąć dwa razy.
Teraz mam dylemat, czy do Barcelony czy do Madrytu - bo jak się bawić to się bawić, na kilka dni wyruszę, jak mi dobrze termin podejdzie.
jest tez taka opcja, ze jak potrzebujesz od raz paszport, to od reki moga ci wydac tymczasowy, wazny na rok, a wtedy ten wlasciwy mozesz odebrac pozniej
Od czasu jak mamy paszport biometryczny trzeba osobiście pofatygować się 2x do konsulatu.
Przy odbiorze składamy potwierdzenie w postaci odcisku palca.
I zdaje się nie masz wyboru, zależy to od rejonu gdzie mieszkasz, proponuję zadzwonić i się upewnić.
Wiem to z autopsji, bo w czasie gdy robiłem swój pass, była dziewczyna klnąca na wszystko, bo mieszkała na Majorce skąd miała godzinę promem do Barcelony. To kazali jej jechać do Madrytu, a że dziecka nie miała z kim zostawić to nie dość że wyprawa na DWA!!! dni to jeszcze podwójne koszta!!! Jako że nie było bliskich terminów, a potrzebowała natychmiast paszport, jechała w ciemno nie wiedząc czy ją przyjmą. o godz 11.00 jeszcze jej nie przyjęli, nie obchodziło ich że jest z małym dzieckiem!! Możecie sobie wyobrazić, co się działo w konsulacie!!!
Tak że najpierw zadzwoń.
Zresztą i tak rejestracja jest poprzez ich stronę www. więc pewnie samo wyjdzie w praniu, czy ci przyjmą czy nie
co do paszportu tymczasowego to przelicz czy warto, bo i tak będziesz musiała jechać 2x później, raz z wnioskiem drugi po odbiór...czyli 3x.
co do zdjęć!!!!! KONSULAT jest BARDZO RESTRYKCYJNY jeśli chodzi o rozmiar i to co widać na zdjęciu!!!
Jest koło ambasady fotograf który robi dla Polaków zdjęcia, polecany przez konsulat.
A jeśli nie macie pewnego fotografa w okolicy to może się okazać że nie przyjmą wam zdjęć! jak mojej córce, lepiej przyjechać godzinę wcześniej i zrobić na miejscu niż potem się denerwować.
co do paszportu tymczasowego to przelicz czy warto, bo i tak będziesz musiała jechać 2x później, raz z wnioskiem drugi po odbiór...czyli 3x.
a nie wyrabiaja tymczasowego od reki? Ja wprawdzie dla siebie wyrabialam ostatnio w Kolonii, nie w ES, ale tymczasowy dali mi w ciagu 40 minut, wlasnie zeby podwojnie nie jezdzic. Co do zdjec to sie zgadzam, trzeba uwazac, mimo ze robilam wczesniej u fotografa biometryczne, to w konsulacie przyczepili sie do moich okularow ze maja zbyt ciemne oprawki i robilam na miejscu w maszynie zdjecie jeszcze raz, na szczescie nie musialam stac jeszcze raz w kolejce. Tez mozna bylo sie zarejestowac przez Internet na konkretna godzine, ale potem decydowalo prawo kolejki i ludzie tez sie burzyli bo niektorzy przyszli punktualnie lazac wczesniej po okolicy czy sklepach, a mogli po prostu stac wczesniej w kolejke i sprawe szybciej zalatwic. Widac co Konsulat to inna bajka.
Tak masz rację, ale paszport tymczasowy jest ważny maksymalnie ROK czasu,. A ja piszę o tym, że MUSISZ ZA ROK znowu jechać, wyrobić kolejny tymczasowy lub stały.
Do tego dochodzą koszta, stracony czas, etc.
Co do kolejki w Madrycie, to tam obowiązuje godzina. Niestety z różnych powodów czasami się obsuwa się w czasie, więc około południa może być przesunięcie nawet godzinne.
Drugą wizytę wziąłem jako pierwszą w danym dniu, więc nie musiałem się denerwować opieszałością urzędników, ludźmi wchodzącymi z pytaniami, etc.
Dzięki, GreGoriO, za wszystkie informacje i radę, co do zdjęć - faktycznie, najlepiej będzie dorwać fotografa, który wie, o co chodzi.
W tymczasowy paszport na pewno nie będę się bawić, bo mi generalnie paszport nie jest potrzebny, to nie jest pilna sprawa.
Ale jestem zdania, że pewne dokumenty mieć trzeba, zwłaszcza, gdy się mieszka za granicą.
Tak masz rację, ale paszport tymczasowy jest ważny maksymalnie ROK czasu,. A ja piszę o tym, że MUSISZ ZA ROK znowu jechać, wyrobić kolejny tymczasowy lub stały.
no nie , bo mozesz od razu zlozyc wniosek na dwa, ja tak zrobilam, na staly i tymczasowy jednoczesnie, tymczasowy wzielam do domu od razu tego samego dnia a staly odbiore w ciagu roku jak mi znowu bedzie po drodze albo mnie podroz poza Unie Europejska wczesniej zmobilizuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum