Strona Główna hiszpania.org.es
FORUM O HISZPANII

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  NasiNasi  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Dowód osobisty za posrednictwem Konsulatu?
Autor Wiadomość
norbo 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomógł: 23 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Lut 2009
Posty: 1741
Wysłany: 21-09-2009, 17:35   Dowód osobisty za posrednictwem Konsulatu? #1

Witam :) Ktos wie czy mozna zlozyc wniosek o wydanie dowodu osobistego w Konsulacie? Jakie trzeba miec dokumenty, ile to kosztuje itp. I najwazniejsze ;) jak ja ma wyjasnic fotografowi hiszpanskiemu jaka to ma byc fotka jak ja tych instrukcji po polsku nawet nie rozumiem... pamietam jak fotograf w polsce kombinowal z fotka paszportowa
  Kraj: Spain
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7766
Skąd: kociolandia
Wysłany: 21-09-2009, 17:41    #2

norbo, ja dzwonilam jakies pol roku temu i dostalam infirmacje, ze konsulat sie dowodami nie zajmuje. sprawa glupia bo i paszportami coraz trudniej z wymiana. ja poczekam az moj wyjazd do Polski bedzie mial sens nieco wiekszy niz jedna tekrurka
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
norbo 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomógł: 23 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Lut 2009
Posty: 1741
Wysłany: 21-09-2009, 17:45    #3

Jesli tak to ja tylko zglosze zagubienie i tyle. Mam paszport. Ale jutro bede w Konsulacie to sie dopytam i napisze.
_________________
Greetings for guys from NSA ;)

Zwykle obawiałem się, że ogarnia mnie szaleństwo. Teraz zacząłem bać się, że nie zwariuję.
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 21-09-2009, 17:50    #4

norbo napisał/a:
Ktos wie czy mozna zlozyc wniosek o wydanie dowodu osobistego w Konsulacie?


Nie ma takiej możliwości.
Przecież masz paszport, to po co ci dowód Polski, na terenie Hiszpanii?
Jak będziesz w Polsce, to sobie wyrobisz.

ikxio napisał/a:
dostalam infirmacje, ze konsulat sie dowodami nie zajmuje. sprawa glupia bo i paszportami coraz trudniej z wymiana.


Jak to, trudno wymienić paszport, a z jakiego to powodu?
Przykładowo, nie masz rodziny w Polsce, chcesz wymienić paszport, musisz jechać do Polski 2x??? :shock: Nie powinni robić żadnych problemów, zaskoczyłaś mnie tym co napisałaś..
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7766
Skąd: kociolandia
Wysłany: 21-09-2009, 18:08    #5

Andzela, ja paszport wymienialam w Hiszpanii dwa razy, za pierwszym nie bylo zadnego klopotu bo mieszkalam w Madrycie, za drugim razem wszystko odbylo sie przez poslanca i bez zgrzytow, ale teraz ponoc trzeba stawic sie w konsulacie osobiscie? nie mowie o wyjezdzie do Polski w sprawie paszportu, natomiast co do dowodu to zdaje sie trzeba
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
norbo 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomógł: 23 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Lut 2009
Posty: 1741
Wysłany: 21-09-2009, 18:47    #6

Powinni to zalatwiac bo wszyscy jestesmy obywatelami Unii! Albo pojade do Brukseli niech mi dadza papiery unijne :)
_________________
Greetings for guys from NSA ;)

Zwykle obawiałem się, że ogarnia mnie szaleństwo. Teraz zacząłem bać się, że nie zwariuję.
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 21-09-2009, 18:49    #7

ikxio, no to wszystko jasne, tak też myślałam, sprawa w sumie oczywista. :wink: :razz:
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
norbo 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomógł: 23 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Lut 2009
Posty: 1741
Wysłany: 24-09-2009, 22:59    #8

Dowodu za porednictwem Konsula zalatwic nie mozna. Tylko i wylacznie osobiscie. Ale obywatel Polski mieszkajacy poza granicami kraju nie ma obowiazku posiadania dowodu.
_________________
Greetings for guys from NSA ;)

Zwykle obawiałem się, że ogarnia mnie szaleństwo. Teraz zacząłem bać się, że nie zwariuję.
  Kraj: Spain
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7766
Skąd: kociolandia
Wysłany: 27-09-2009, 11:14    #9

norbo, moze i nie ma obowiazku, ale jak trafisz na glupiego urzedasa, ktoremu w glowie przepis, skadinad do dzis wazny - "obywatekl polski na terenie RP ma obowiazek legitymowac sie dowodem osobistym" i do tego waznym - jeszcze jedna paranoja.
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
kinia121 
Mi Vida sin Foro no es Vida



Zaproszone osoby: 2
Moje nałogi: taniec i fotografia :P
Przedstawiciel:
rioja

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 24 Cze 2006
Posty: 3477
Wysłany: 28-09-2009, 16:05    #10

Głupie to że nie załatwi się dowodu w ambasadzie .
Powinno to byc dostępne albo chociaż w Pl jakiś krótszy czas na oczekiwanie .
No bo czasami jednak trzeba się wylegitymować tym DO jak się jest w PL i co zrobić jeśli nam go ukradli lub już jest nieważny ipt.? A jesteśmy w PL tylko krótko . I jak cokolwiek załatwić?
  Kraj: Spain
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7766
Skąd: kociolandia
Wysłany: 28-09-2009, 16:23    #11

kinia121, ogolnie to ja sie naprawde zastanawiam co te konsularne urzedasy tam robia i za co biora pieniadze.
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
kinia121 
Mi Vida sin Foro no es Vida



Zaproszone osoby: 2
Moje nałogi: taniec i fotografia :P
Przedstawiciel:
rioja

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 24 Cze 2006
Posty: 3477
Wysłany: 28-09-2009, 17:26    #12

ikxio napisał/a:
co te konsularne urzedasy tam robia i za co biora pieniadze
zapomniałaś dodać ze niemałe pieniądze :wink: .
Pewnie to nie wina tych pracowników że tak mało mogą :wink: tylko tych na wyższych stołkach. ;) Ale mimo wszytko jest jakiś niesmak
że daleko ,
że drogo,
że długo.
  Kraj: Spain
   
joanna es 
Siempre estoy aquí



Polonia:
polonia

Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 16 Lip 2008
Posty: 4316
Skąd: Toledo/Warszawa
Wysłany: 01-10-2009, 17:29    #13

kinia121 napisał/a:
Powinno to byc dostępne albo chociaż w Pl jakiś krótszy czas na oczekiwanie


no wlasnie, moj maz złozył w tym roku w lutym, a planujemy odebrac go dopiero za rok :mrgreen:
  Kraj: Poland
   
onya67 
Amigo



Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 339
Skąd: ostrowiec zaragoza
Wysłany: 02-05-2010, 14:50    #14

a prawo jazdy wydaja ??
  Kraj: Spain
   
norbo 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomógł: 23 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Lut 2009
Posty: 1741
Wysłany: 06-05-2010, 15:13    #15

onya67 napisał/a:
a prawo jazdy wydaja ??


nic juz nie wydaja :mrgreen: boja sie was
  Kraj: Spain
   
mm 
Adicto



Przedstawiciel:
catalunya

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 1382
Skąd: Catalunya
Wysłany: 06-05-2010, 19:04    #16

ikxio napisał/a:
ogolnie to ja sie naprawde zastanawiam co te konsularne urzedasy tam robia i za co biora pieniadze.
wlasnie ,ja tez :evil:
_________________
Pesymista widzi ciemny tunel. Optymista widzi światełko w tunelu. Realista widzi światło pociągu. A maszynista widzi trzech debili na torach.Podczas pisania postów nie ucierpiały też żadne zwierzęta :-)
  Kraj: Spain
   
norbo 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomógł: 23 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Lut 2009
Posty: 1741
Wysłany: 06-05-2010, 23:19    #17

mm napisał/a:
ikxio napisał/a:
ogolnie to ja sie naprawde zastanawiam co te konsularne urzedasy tam robia i za co biora pieniadze.
wlasnie ,ja tez :evil:


bo są :mrgreen:
  Kraj: Spain
   
onya67 
Amigo



Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 339
Skąd: ostrowiec zaragoza
Wysłany: 07-05-2010, 19:54    #18

Co myslicie ze przelozyc papierek z jednej kupki na druga to takie latwe. Trzeba takze znac obsluge telefonu stacjonarnego. Takze rozmieszczenia literek na klawiaturze.

Czyli jak moj dowod osobisty straci waznosc to mam jechac do Polski po nowy czy wkoncu da sie zalatwic w ambasadzie?? Bo juz sie pogubilem.
Druga sprawa ja mieszkam tu i przyjechalem tu bez paszportu to jak mi sie przeterminuje dowod to co ?? Zostane bez jakiegokolwiek waznego dokumentu tozsamosci??
Ostatnio zmieniony przez onya67 07-05-2010, 19:57, w całości zmieniany 1 raz  
  Kraj: Spain
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7766
Skąd: kociolandia
Wysłany: 07-05-2010, 19:56    #19

tylko w Polsce i do tego osobiscie
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
mm 
Adicto



Przedstawiciel:
catalunya

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 1382
Skąd: Catalunya
Wysłany: 07-05-2010, 20:20    #20

onya67 napisał/a:
Zostane bez jakiegokolwiek waznego dokumentu tozsamosci??
no jak nie masz tarjety to tak :cool:
onya67 napisał/a:
Czyli jak moj dowod osobisty straci waznosc
to
ikxio napisał/a:
tylko w Polsce i do tego osobiscie
:evil:
_________________
Pesymista widzi ciemny tunel. Optymista widzi światełko w tunelu. Realista widzi światło pociągu. A maszynista widzi trzech debili na torach.Podczas pisania postów nie ucierpiały też żadne zwierzęta :-)
  Kraj: Spain
   
onya67 
Amigo



Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 339
Skąd: ostrowiec zaragoza
Wysłany: 07-05-2010, 20:22    #21

Nie niemam tarjety mam Carta Verde
  Kraj: Spain
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7766
Skąd: kociolandia
Wysłany: 07-05-2010, 20:30    #22

tylko ona jest wazna wylacznie z aktualnym dokumentem tozsamosci - jak nie chcesz do Polski to bedziezs musial wyrobic paszport w konsulacie.
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
onya67 
Amigo



Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 339
Skąd: ostrowiec zaragoza
Wysłany: 07-05-2010, 20:36    #23

Ok dzieki za info. Czyli mnie czeka jechac do Polski po glupi dowod.
  Kraj: Spain
   
mm 
Adicto



Przedstawiciel:
catalunya

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 1382
Skąd: Catalunya
Wysłany: 07-05-2010, 21:16    #24

onya67 napisał/a:
. Czyli mnie czeka jechac do Polski po glupi dowod.
dokladnie, albo po 10 latach pobytu tuaj starac sie o obywatelstwo :wink:
_________________
Pesymista widzi ciemny tunel. Optymista widzi światełko w tunelu. Realista widzi światło pociągu. A maszynista widzi trzech debili na torach.Podczas pisania postów nie ucierpiały też żadne zwierzęta :-)
  Kraj: Spain
   
onya67 
Amigo



Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 339
Skąd: ostrowiec zaragoza
Wysłany: 07-05-2010, 22:18    #25

to latwiejsze.
  Kraj: Spain
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by hiszpania.org.es


2004-2012 © hiszpania.org.es