Strona Główna hiszpania.org.es
FORUM O HISZPANII

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  NasiNasi  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciasteczka kruche
Autor Wiadomość
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 06-12-2012, 20:12   Ciasteczka kruche #1

Prosze podajcie sparwdzone przepisy, mam zamiar sie w przyszlym tygodniu troche pobawic ale potrzebuje przepisu z dobrymi proporcjami, dobra temperatura i czasem pieczenia. Bo niby ciasteczka kruche to latwizna ale od proporcji wszystko zalezy :)
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 11-12-2012, 16:48    #2

Skoro nikt sie nie kwapi to podaje przepis, ktory wlasnie wyprobowalam:

Składniki:
• 250g mąki pszennej
• 125g margaryny Kasia lub masła
• 60g cukru
• 1 całe jajko
• 2 łyżki gęstej śmietany
• cukier wanilinowy (16g) – nie jest niezbędny
• kilka kropli aromatu śmietankowego do ciast
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę kroimy na kawałki i wrzucamy do mąki. Zarabiamy nożem, aż powstaną grudki.
Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
Wyciskamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Przepis odgapiony w czesci na ze strony "kulinarnie"....czekam az ostygna i bede je dekorowac :grin:
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 11-12-2012, 16:54    #3

extra, wyglada to calkiem prosto, a czym bedziesz dekorowac? masz jakies specjalne dekoracje? To fotke jakas zrob i sie pochwal.. :)
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 12-12-2012, 17:18    #4



do dekoracji uzylam roznych kolorowych serduszek, kuleczek, grysiku plus lukier, mialam tez wiorki czekoladowe, ale ich koniec koncow nie uzylam :)

sorry za zdjecie jest kiepskiej jakosci i slabo oddaje kolory :oops:
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
Cauliflower 
Siempre estoy aquí
MODERATOR



Przedstawiciel:
navarra

Pomogła: 62 razy
Dołączyła: 18 Mar 2009
Posty: 4520
Skąd: Navarra
Wysłany: 12-12-2012, 17:37    #5

Ale piękne :-D :bravo
_________________
Navarra po polsku
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 12-12-2012, 18:14    #6

Cauliflower napisał/a:
Ale piękne :-D :bravo


Podpisuje sie, talent! :-D :aplaudiendo
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 12-12-2012, 18:57    #7

dziekuje :oops:

to byla taka proba jak wogole wyjda i beda smakowac, najwazniejsze ze proporcje sie zgadzaja i ciastka dobrze smakuja..popatrze po sklepach moze znajde jeszcze inne dekoracje i na swieta zrobie jeszcze raz :)
dodam, ze lukier robilam sama i koloryzowalam go za pomoca "colorantes", mozna w sumie uzyc kazdego barwnika spozywczego ;)
_________________
anvien
Ostatnio zmieniony przez anvien 12-12-2012, 18:58, w całości zmieniany 1 raz  
  Kraj: Spain
   
Cauliflower 
Siempre estoy aquí
MODERATOR



Przedstawiciel:
navarra

Pomogła: 62 razy
Dołączyła: 18 Mar 2009
Posty: 4520
Skąd: Navarra
Wysłany: 12-12-2012, 19:18    #8

Dobrze wiedzieć, że przepis się sprawdza :) Wypróbuję.
_________________
Navarra po polsku
  Kraj: Spain
   
bisia 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 12 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 17 Cze 2010
Posty: 1493
Skąd: Andaluzja
Wysłany: 13-12-2012, 11:13    #9

anvien napisał/a:
popatrze po sklepach moze znajde jeszcze inne dekoracje


anvien gratuluje, slicznosci. co do dekoracji- sa w lidlu i w mercadonie. mozesz tez uzyc krokantu migdalowego lub platkow. jedyne czego nie polecam to farbki w tubkach- nie chce za diabla zastygnac i sie mazia. tak to mniej wiecej wyglada- wyrzucone pieniadze

http://cafe-chocolate.pl/56-pisaki-zelowe
  Kraj: Spain
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 13-12-2012, 15:20    #10

bisia napisał/a:
anvien gratuluje, slicznosci
bisia, twoje ciasteczka byly piekniejsze, ale ty masz wieksza wprawe ;) Jak tam masz juz przepis na ciasto migdalowe?
A ja teraz chce upiec pierwszy w zyciu tort :?: niby prosta sprawa, ale dla debiutanta znowu lekki stresik, zeby dobry przepis znalezc :grin:
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
bisia 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 12 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 17 Cze 2010
Posty: 1493
Skąd: Andaluzja
Wysłany: 13-12-2012, 18:06    #11

dzieki za komlement. moje to sie przy wyrobach mojej mamy moga schowac do kata ;)
przepis juz mam, a co o tortu to napisz jaki to ma byc to moze ci cos podpowiem- mam juz debiut za soba- tort kawowy- i nie chwalac sie wyszedl swietny :lol:

KRUCHE CIASTECZKA MIGDALOWE

250g miekkiego masla
250g cukru
1 cukier waniliowy
1 cale jajko
125g Mondamin *(patrz objasnienia na koncu)
250g maki pszennej
2 plaskie lyzki stolowe proszku do pieczenia
125g drobno mielonych migdalow (najlepiej bez skorki)

przygotowanie
do miski wlozyc i wymieszac: miekkie maslo, cukier, cukier waniliowy, cale jajko, Mondamin, 1/3 ilosci maki( -+ 80g), proszek do pieczenia, mielone migdaly. wymieszac wszystko mikserem. wylozyc na stolnice i dobrze zagniesc z pozostala maka.

piec na papierze do pieczenia (blachy nie smarowac)10-12 minut w temp 175 st. ciasteczka maja byc rumiano-zlote.

objasnienia i info dodatkowe

Mondamin lub Maisstärke to nic innego jak maczka kukurydziana o konsystencji naszej maki ziemniaczanej. jesli ktos ma w okolicy sklep z niemieckim produktami to tam mozna dostac. widzialam rowniez w mercadonie make kukurydziana.wazne jest zeby byla bardzo gladka.

same ciasteczka mozna przygotowac na 2 sposoby- albo przez maszynke do miesa ze specjalna nakladka(foto ponizej) lub tradycyjnie- wyciskane. jak do tej pory robilam przez maszynke a tym roku zrobie wyciskane foremkami.

ciasteczka przez maszynke do miesa:

po dokladnym wyrobieniu, ciasto podzielic na 2 czesci i uksztaltowac w waleczki. wielkosc walka zalezy od wielkosci podajnika w maszynce do miesa. walki zawinac w folie spozywcza i pozostawic w lodowce na przynajmniej 10 godzin (na noc), zeby sie dobrze schlodzilo.przepuscic przez maszynke i upiec. NIE WYCIAGAC Z MASZYNKI SITKA DO MIESA!!!!

UWAGA- ciasteczka sa pyszne ale 1 szt ma 80 kalorii. :diablo

nakladka do ciastek.JPG
Plik ściągnięto 105 raz(y) 41,32 KB

Ostatnio zmieniony przez bisia 13-12-2012, 18:33, w całości zmieniany 2 razy  
  Kraj: Spain
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 13-12-2012, 21:55    #12

bisia, super dzieki za przepis, wyprobuje te ciasteczka, natomiast co do tortu, to raczje kawowy odpada, bo bedzie towarzystwo z dziecmi, ale jak masz jakis inny przepis to dawaj, bo mi sie spieszy ;)
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
nominka 
Amigo



Moje nałogi: kawa, kawa i jeszcze kawa...
Polonia:
polonia

Pomogła: 3 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 202
Wysłany: 14-12-2012, 09:42    #13

Wydaje mi się że taki tort jest prosty w przygotowaniu (i trzeba mieć ogromny niefart, żeby biszkopt nie wyrósł jak trzeba):

4 całe jajka
1/ 2szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masło do smarowania tortownicy, bułka tarta do posypania

Jajka całe ubijasz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę - musi być dobrze ubita. Odkładasz mikser i delikatnie mieszasz łyżką albo trzepaczką obie mąki zmieszane z proszkiem, przesiane na masę z jajek.
Wylewasz na posmarowaną i posypaną bułką (możesz podłożyć pergamin) tortownicę o średnicy 25 -28 cm. Wstawiasz do piekarnika i pieczesz w temp. 180 st. przez ok. 30-40 min. (zależy od piekarnika) Ja wstawiam biszkopt jak piekarnik ma tak ok. 150 st. czyli nie całkiem jeszcze rozgrzany. Jak zrobi się złoty ( po ok. 30 min.) sprawdzasz patyczkiem. Jak się nie marze to znaczy - gotowy. Po upieczeniu wykładasz z tortownicy aby się nie zaparzył, studzisz.
Zupełnie zimny (najlepiej z poprzedniego dnia) przekrawasz na blaty - to zależy od wprawy krojącego - od 2 -do 3 blacików. Przekładasz tort, dekorujesz.
Możesz go przełożyć: - bitą śmietaną 1/2 l kremówki z płaską łyżką cukru pudru i łyżeczką waniliowego - i np. dać owoce i udekorować takimi samymi (wierzch też smarujesz bitą śmietaną) możesz posypać orzechami, tartą czekoladą itp. możesz tort polać polewą czekoladową albo jakoś ozdobić - dowolnie :)

Inna masa, którą moje dzieci bardzo lubią
1 szkl. kremówki
1 galaretka owocowa rozpuszczona w połowie wody (1 szkl)
Kremówkę ubijasz i stale ubijając wlewasz zupełnie schłodzoną galaretkę. Wstawiasz do lodówki i sprawdzasz co chwilę jak tężeje. Trzeba uchwycić taki moment, w któreym masa już nie spływa z łyżki ale jeszcze całkiem nie stężała czyli da się rozsmarować na biszkopcie ale z niego nie spłynie.
W wypadku tej masy dobrze byłoby przed przełożeniem nieco nasączyć biszkopt ponczem - może być nawet woda słodzona z cytryną albo sokiem o smaku galaretki.
Tu najlepiej pasuje wierzch tortu posmarować cienko tą masą, ozdobić pasującymi owocami i zalać drugą galaretką.
Możesz zrobić jakikolwiek inny krem :)
Boszszsz..... więcej pisania niż roboty :diablo
PS. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, żeby się "poprzegryzał" ;)
Ostatnio zmieniony przez nominka 14-12-2012, 09:48, w całości zmieniany 2 razy  
  Kraj: Poland
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 14-12-2012, 10:33    #14

nominka, dzieki za przepis, po poludniu go wporobuje :grin:
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
nominka 
Amigo



Moje nałogi: kawa, kawa i jeszcze kawa...
Polonia:
polonia

Pomogła: 3 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 202
Wysłany: 14-12-2012, 15:22    #15

Anvien, przypomniałam sobie - w oryginalnym przepisie była cała szklanka cukru. Ponieważ my nie lubimy słodkich ciast - od dawna daję pół szklanki. Tyle, że wtedy słabiej biszkopt wyrasta. Na taki zwykły placek niedzielny - nam nie przeszkadza ale w wersji bardziej "uroczystej" daj całą szklankę cukru. A, i mąki nie syp od razu całej, tylko stopniowo przesiewaj i delikatnie mieszaj.
Smacznego :)
  Kraj: Poland
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 14-12-2012, 16:06    #16

nominka napisał/a:
w oryginalnym przepisie była cała szklanka cukru
ok, jeszcze nie robilam, wiec zmodyfikuje przepis, juz wydrukowany lezy kolo miksera ;)
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
bisia 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 12 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 17 Cze 2010
Posty: 1493
Skąd: Andaluzja
Wysłany: 14-12-2012, 19:52    #17

anvien napisał/a:
bo bedzie towarzystwo z dziecmi, ale jak masz jakis inny przepis to dawaj, bo mi sie spieszy


no dziecinnych to u mnie niet. musze cos poszukac. daj znac czy ci odpowiada przepis nominki i czy mam szukac.

a tu wspomniane ciasteczka- pierniczki mojej mamy :)

ciasteczka migdalowe przez maszynke.jpg
Plik ściągnięto 101 raz(y) 34,03 KB

pierniczki 2008 007.jpg
Plik ściągnięto 94 raz(y) 70,44 KB

pierniczki 2008 005.jpg
Plik ściągnięto 107 raz(y) 72,2 KB

pierniczki 2008 003.jpg
Plik ściągnięto 99 raz(y) 62,57 KB

pierniczki 2008 002.jpg
Plik ściągnięto 101 raz(y) 55,4 KB

  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 14-12-2012, 19:56    #18

Podziwiam talent ozdob tych slodkosci, piekne! :-D
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 14-12-2012, 20:14    #19

bisia, po prostu cudenka :grin:
a tak sobie pomyslam dawaj ten przepis na tort kawowy, w koncu nastepnym razem bedzie imprezka bez dzieci i przyda sie jak znalazl :)

nominka, biszkopt upieczony, rzeczywiscie ladnie wyrosl i nie zapadl sie, teraz sie wyziebia..odczekam jeszcze troche i zobacze czy jeszcze dzis krem zrobie :)
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
nominka 
Amigo



Moje nałogi: kawa, kawa i jeszcze kawa...
Polonia:
polonia

Pomogła: 3 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 202
Wysłany: 14-12-2012, 21:53    #20

bisia ciasteczka piękne. Gratuluję. Ja nie mam cierpliwości do takich "drobiazgów". łatwiej mi idzie twórczość wielkogabarytowa :lol:
anvien ten przepis to właściwie "pewniak", nigdy nie zrobił mi się zakalec. Ma niewątpliwą zaletę - szybkość wykonania. Bez zabawy w osobne ubijanie białek albo co gorsza - ubijanie na parze. Śmiałam się kiedyś do mojej mamy, że dłużej trwa smarowanie tortownicy niż zrobienie samego biszkoptu :rotfl
  Kraj: Poland
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 15-12-2012, 00:43    #21

nominka napisał/a:
Ma niewątpliwą zaletę - szybkość wykonania
to fakt, rozkroilam go do smarowania i w srodku piekny i puszysty wyszedl..prbolem mialam z kremem, bo chcialam zrobic jak polecilas ten smietanowo-galaretkowy, lipa...a ze mialam tylko jedna galaretka to nie mialam jak powtorzyc, otoz kupilam jakas dziwna galaretke, co juz na cieplo zaczela mi sie zcinac, wiec wg mnie ona byla za ciepla do tego zeby dodac ja do zimnej smietany no i poszlo, nie ubilo sie, ale zrobil taki gestniejacy plyn, wiec szybko wyciagnelam duze plaskie kielichy i rozlalam te zawartosc do nich i wstawilam do lodowki, podam jutro jako alternatywe z owocami :grin:

Na szczescie mialam jeszcze 2 kubeczki smietany, wiec tym razem sie ubila i zrobilam jedna warstwe dzemowa a druga smietanowa. Smietany starczylo na to by "obmazac" caly tort, wiec jutro rano musz epoleciec do sklepu i dokupic jeszcze aby cos tam udekorowac. Wiadomo nie bedzie to cud nad cudami, ale jak na debiut to powinno byc ok, zobaczymy jutro. :grin:

Upieklam jeszcze muffiny i teraz szukam w sieci przepisu na taki piekny krem, jakim sa czasem przyozdobione na obrazkach, jak nie znajde to trudno i tak wygladaja smakowicie :)
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 62 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7786
Skąd: kociolandia
Wysłany: 15-12-2012, 08:18    #22

oj tak w kwestii tortu kawowego - przeciez mozna uzyc bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej - wilk syty i owca cala :feliz1:
a ciasteczka takie, ze az szkoda te dziela sztuki zjadac :)
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 15-12-2012, 12:52    #23

ikxio napisał/a:
oj tak w kwestii tortu kawowego - przeciez mozna uzyc bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej
ikxio, ale chodzi tez o smak, kawowy to raczej nie jest ulubiony smal dla dzieci ;)
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
nominka 
Amigo



Moje nałogi: kawa, kawa i jeszcze kawa...
Polonia:
polonia

Pomogła: 3 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 202
Wysłany: 15-12-2012, 18:29    #24

anvien szkoda, że ten krem Ci nie wyszedł :( - fajny jest. Ale najważniejsze, że sobie poradziłaś. :)
Jak czasem mi się spieszy, to po prostu ubijam kremówkę z cukrem waniliowym i przekładam. Biszkopt wchłania nadmiar wilgoci, bita śmietana jeszcze bardziej się zagęszcza tworząc krem. Powstaje klasyczny tort śmietankowy. Na drugi dzień jest pyszny.
  Kraj: Poland
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6767
Skąd: Vitoria
Wysłany: 16-12-2012, 14:04    #25

Torcik przed pelna dekoracja:



i w trakcie jedzenia:



torcik wyszedl palce lizac, nominka, jeszcze raz wielkie dzieki za dobry przepis :grin:
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by hiszpania.org.es


2004-2012 © hiszpania.org.es