Strona Główna hiszpania.org.es
FORUM O HISZPANII

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  NasiNasi  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Barszcz czerowny
Autor Wiadomość
Agata 
Mi Vida sin Foro no es Vida


Moje nałogi: forum i moj syn
Pomogła: 21 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 19 Maj 2006
Posty: 2628
Skąd: warszawa/serantes
Wysłany: 19-12-2006, 17:28   Barszcz czerowny #1

Dysponuje koncentratem barszczu czerwonego, ale nie bardzo wiem, jak zrobic odlotowy wywar i z czego, zeby wyszedl pyszny barszczyk. Nie mam warzyw typu seler, czy pietruszka. I nie bardzo wiem jakiego miesa sie uzywa do zrobienia bulionu.
Pomocy :)
A jako to niby laczy sie z tematem, kupilam ichnie uszka z grzybami firmy Giovanni RANA. Na razie leza w lodowce, ale powiem Wam jak smakuja ;) jak tylko sie je otworzy.
_________________
tralala bum!
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 19-12-2006, 18:14    #2

Też mam ten problem, a ja mam seler i pietruszkę, nie mam za to majeranku. :cry:
A to podstawa do barszczu czerwonego. Warto dodać przede wszystkim czosnek i szczyptę soli. Jeszcze ziele angielskie, tylko skąd je wziąć i jak się nazywa? :D Liść laurowy też można dać. Dzięki że mi przypomniałaś o selerze . :P
Będę w sobotę robić. :)
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
juanita75 
Vivo en el Foro
MODERATOR



Przedstawiciel:
catalunya

Pomogła: 89 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 22 Wrz 2004
Posty: 4073
Skąd: Catalunya
Wysłany: 19-12-2006, 18:51    #3

Andzela napisał/a:
Jeszcze ziele angielskie, tylko skąd je wziąć i jak się nazywa?


Podobno ziele angielskie nazywa sie w Hiszpanii PIMIENTA DE ..... JAMAICA ! Niestety nigdy sie z nim tutaj w Hiszpanii nie spotkalam i zawsze przy okazji wizyt w Polsce je sobie przywoze.
Na pozostale pytania niestety nie potrafie odpowiedziec. :sad:

I mimo tych trudnosci zycze Wam pysznych barszczykow. Zreszta wierze, ze na pewno bede pyszne! :grin:
  Kraj: Spain
   
Agata 
Mi Vida sin Foro no es Vida


Moje nałogi: forum i moj syn
Pomogła: 21 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 19 Maj 2006
Posty: 2628
Skąd: warszawa/serantes
Wysłany: 19-12-2006, 19:55    #4

Majeranek jeszcze mam. Ziele angielskie- ostaly sie 4 kuleczki. Nie mam warzyw. :(
_________________
tralala bum!
  Kraj: Spain
   
inma 
Mi Vida sin Foro no es Vida
........



Moje nałogi: Morze,plaza,dom.
Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 33 razy
Dołączyła: 22 Wrz 2005
Posty: 3210
Skąd: Torrevieja
Wysłany: 19-12-2006, 22:27    #5

Mozesz dodoac jeszcze kawalek boczku wedzonego do smaku :D
  Kraj: Spain
   
Agata 
Mi Vida sin Foro no es Vida


Moje nałogi: forum i moj syn
Pomogła: 21 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 19 Maj 2006
Posty: 2628
Skąd: warszawa/serantes
Wysłany: 19-12-2006, 22:29    #6

No tak, ale co w ogole mam wlozyc. A boczek wedzony to nawet jadalny gdzies widzialam. W razie czego wrzuce taki z plastiku.
_________________
tralala bum!
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 19-12-2006, 22:47    #7

juanita75 napisał/a:
Na pozostale pytania niestety nie potrafie odpowiedziec. :sad:


- No jak to? Barszczu w Hiszpanii nie gotujesz?

juanita75 napisał/a:
I mimo tych trudnosci zycze Wam pysznych barszczykow. Zreszta wierze, ze na pewno bede pyszne!


- Tak, tak. :) Dzięki. :D Już się zaopatrzyłam w warzywka. :D
W el Corte Ingles kupiłam Seler - Nabio i Apio (czyli liście selera)
a nawet same buraki już ugotowane..

Agata napisał/a:
Ziele angielskie- ostaly sie 4 kuleczki.

:grin:

Agata napisał/a:
Nie mam warzyw. :(

Mieszkasz na wsi i nie masz warzyw.. :wink:

(Kupiłam też uszka, ale nie identyczne jak Twoje, moje są z serem żółtym) :D

Agata, spytałam się mamy i do barszczu dodaje się też troche cukru i octu. :D
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
juanita75 
Vivo en el Foro
MODERATOR



Przedstawiciel:
catalunya

Pomogła: 89 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 22 Wrz 2004
Posty: 4073
Skąd: Catalunya
Wysłany: 19-12-2006, 23:07    #8

Andzela napisał/a:
No jak to? Barszczu w Hiszpanii nie gotujesz?

Nie.
Dla mojego meza jest to najmniej smaczna potrawa kuchni polskiej. Oznacza to, ze nawet nie tknie barszczu. A dla mnie samej to nie oplaca mi sie gotowac. Wystarczy mi "goracy kubek". Nie mam duzych wymagan. :wink:
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 20-12-2006, 00:11    #9

juanita75 napisał/a:
Dla mojego meza jest to najmniej smaczna potrawa kuchni polskiej. Oznacza to, ze nawet nie tknie barszczu.

- Mój tak samo, ale może inni członkowie rodzinki hiszpańskiej skuszą się na barszczyk, jeśli nie.. to pozostanie mi samej zjeść cały garnek przez tydz. :wink:


Kiedyś sobie zalewałam wodą barszcz z torebki i nawet mojej teściowej smakował. :wink:
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
Agata 
Mi Vida sin Foro no es Vida


Moje nałogi: forum i moj syn
Pomogła: 21 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 19 Maj 2006
Posty: 2628
Skąd: warszawa/serantes
Wysłany: 20-12-2006, 00:19    #10

U nas w chlodne dni barszczyk idzie jak swieze buleczki. Do tej pory zalewalam kilka lyzek koncentratu na kubek i z glowy. Ale na swieta marzy mi sie taki na super wywarze.
Dobrze, ze wspomnialyscie o cukrze! Moja mama tez dodaje.
Nabio to seler? i czy korzen czy nac. Zreszta do tego wywaru to dodam co tylko znajde. Na zakrecone truskawki a wydawalo sie to takie proste.
Juanita zrob barszcz razem go wypijemy. ;)
_________________
tralala bum!
  Kraj: Spain
   
juanita75 
Vivo en el Foro
MODERATOR



Przedstawiciel:
catalunya

Pomogła: 89 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 22 Wrz 2004
Posty: 4073
Skąd: Catalunya
Wysłany: 20-12-2006, 10:49    #11

Andzela napisał/a:
może inni członkowie rodzinki hiszpańskiej skuszą się na barszczyk, jeśli nie.. to pozostanie mi samej zjeść cały garnek przez tydz.

Hehehe :lol:

Agata napisał/a:
Dobrze, ze wspomnialyscie o cukrze! Moja mama tez dodaje.

Moja mama tez! :grin:

Agata napisał/a:
Juanita zrob barszcz razem go wypijemy.

A wiecie, ze narobilyscie mi smaka tym barszczem. Chyba sobie go zrobie ...z torebki. :wink:
  Kraj: Spain
   
emma 
Amigo


Moje nałogi: yerba mate
Pomogła: 1 raz
Wiek: 40
Dołączyła: 14 Sie 2006
Posty: 168
Skąd: Castilla y León
Wysłany: 20-12-2006, 11:32    #12

ja nie uznaje barszczu z koncentratu czy z torebki
jaki by nie byl, to nie jest ten sam smak co domowy barszcz z burakow...
dowodem na to znajomi hiszpanie, co od wizyty w polsce wiecznie jecza ze chca barszczu, a poczestowani takim "torebkowym" krzywili sie niemilosiernie :twisted:
_________________
gentes.::.pueblos.::.tradiciones.::.lugares
http://www.canalpatrimonio.com
  Kraj: Spain
   
Agata 
Mi Vida sin Foro no es Vida


Moje nałogi: forum i moj syn
Pomogła: 21 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 19 Maj 2006
Posty: 2628
Skąd: warszawa/serantes
Wysłany: 20-12-2006, 12:09    #13

Torebkowym to ja sie raczylam dosc czesto gdy miewalam kace :P Za to bardzo lubie ten gotowy barszcz krakusa. A z braku burakow to zostaje mi koncentrat. Do ktorego potrzebuje wywaru z miesa i warzyw.

W Polsce moja mama robi jakis potezny misz masz, miedzy surowymi burakami, bulionem z miesa i warzyw i wlasnie gotowym barszczem Krakusa. Juz nie moge sie doczekac mojego barszczu... Po woli zaczyna mi switac co mam robic. Tylko zdradzcie mi jakie mieso jest najlepsze do wywaru... No i jak brzmi po ichniemu?
_________________
tralala bum!
  Kraj: Spain
   
inma 
Mi Vida sin Foro no es Vida
........



Moje nałogi: Morze,plaza,dom.
Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 33 razy
Dołączyła: 22 Wrz 2005
Posty: 3210
Skąd: Torrevieja
Wysłany: 20-12-2006, 12:23    #14

Agata napisał/a:
nac.

APIO :)
  Kraj: Spain
   
kinia121 
Mi Vida sin Foro no es Vida



Zaproszone osoby: 2
Moje nałogi: taniec i fotografia :P
Przedstawiciel:
rioja

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 24 Cze 2006
Posty: 3477
Wysłany: 20-12-2006, 14:32    #15

W tym roku po raz pierwszy przygotowuje sama Wigilię(do tej pory przygotowywałam z mamą albo z teściową , lub poprostu byliśmy gdzieś zapraszani) i mam troszkę tremę .
Barszcz robie na wywarach warzywnym i grzybowym . Do warzywnego daje jarzynki takie jakie mam czyli seler , marchew piertuszkę , pora i cebulę , czosnek , z przypraw to napewno ziele angielskie , liść laurowy , pieprz czarny , sól , czasami dodaje kostkę rosołku warzywnego, Osobno gotuje grzybki , które póżniej złóżyje na uszka a wywar spod nich łącze z wywarem z warzyw. Potem do tego dodaje buraki , majeranek , czosnek zmiażdzony, pieprz, pod koniec dodaje zakwas z buraków albo jak nie mam to doprawiam octem i cukrem. Na Wigilię raczej nie robie wywaru pod barszcz z mięsa.
Agata napisał/a:
Tylko zdradzcie mi jakie mieso jest najlepsze do wywaru...

Ja daje np.: Zeberka (costillas) , antrykot-wysokie żebro ( entrecot) , udko z kurczaka, skrzydełko z indyka , najlepiej dać po trochu z każdego albo zrobić tak żeby troszkę było z drobiu i troszkę w wołowego czy wieprzowego mięsa.

[ Dodano: Sro Gru 20, 2006 2:35 pm ]
inma napisał/a:
Mozesz dodoac jeszcze kawalek boczku wedzonego do smaku
Zgadzam sie z tym.
  Kraj: Spain
   
Synek 
Adicto



Moje nałogi: Slodycze ;)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 36
Dołączył: 12 Lis 2006
Posty: 1605
Skąd: Logrono, La Rioja
Wysłany: 20-12-2006, 21:06    #16

A jaki barszcz sie robi u was w domach? Bo u mnie w rodzinie to jest prosty wywar z burakow, ale np. w domu mojej narzeczonej barszcz sie robi podobnie jak zurek, czyli robi sie wczesniej koncentrat, chyba dodaje razowego chleba, potem to kisnie i jest gotowe (to uproszczony przepis ;) ). Smakuje zupelnie inaczej, jest kwasny i mi srednio pasuje... :neutral:
_________________
Już nie chłopcy, lecz mężczyźni. Już kobiety, nie dziewczyny.
Młodość szybko się zabliźni, nie ma w tym niczyjej winy.
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 20-12-2006, 21:24    #17

Synek napisał/a:
A jaki barszcz sie robi u was w domach? Bo u mnie w rodzinie to jest prosty wywar z burakow

U mnie też i dodatki takie, które napisałam powyżej.

Synek napisał/a:
ale np. w domu mojej narzeczonej barszcz sie robi podobnie jak zurek, czyli robi sie wczesniej koncentrat, chyba dodaje razowego chleba, potem to kisnie i jest gotowe (to uproszczony przepis ;) ). Smakuje zupelnie inaczej, jest kwasny i mi srednio pasuje... :neutral:


To musi być wielce niedobre.. :D
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
Agata 
Mi Vida sin Foro no es Vida


Moje nałogi: forum i moj syn
Pomogła: 21 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 19 Maj 2006
Posty: 2628
Skąd: warszawa/serantes
Wysłany: 21-12-2006, 00:08    #18

No gadalam z mama i przypomniala mi :) ze barszcz powinien byc teoretycznie bezmiesny :mrgreen: I juz znam przepis chociaz czesc mi uciekla, bo mlody zaczal wlazic na stol a mama tak sie rozpedzila, ze gadala do pustego telefonu. MAJERANEK to u nas podstawa. Czosnek mile widziany w wywarze, reszta zgadza sie z Waszymi przepisami. Doradza tez wrzucic do bulionu troche suszonych grzybow, zeby nadaly lekki smak i aromat ;)
_________________
tralala bum!
  Kraj: Spain
   
kinia121 
Mi Vida sin Foro no es Vida



Zaproszone osoby: 2
Moje nałogi: taniec i fotografia :P
Przedstawiciel:
rioja

Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 24 Cze 2006
Posty: 3477
Wysłany: 21-12-2006, 15:20    #19

Agata napisał/a:
Doradza tez wrzucic do bulionu troche suszonych grzybow, zeby nadaly lekki smak i aromat
no to tak jak napisałam tylko że ja robie osobno wywar z grzybów.
Synek napisał/a:
czyli robi sie wczesniej koncentrat, chyba dodaje razowego chleba, potem to kisnie i jest gotowe (to uproszczony przepis ). Smakuje zupelnie inaczej, jest kwasny i mi srednio pasuje...
To wcale nie jest takie złe a barszczyk z tego jest bardzo dobry tylko że ja barszczu nie zrobie z tego kwasu buraczanego bo surowe buraki dostałam za późno a je trzeba kisić conajmniej 4-5 dni , ale naprawde polecam .
  Kraj: Spain
   
inma 
Mi Vida sin Foro no es Vida
........



Moje nałogi: Morze,plaza,dom.
Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 33 razy
Dołączyła: 22 Wrz 2005
Posty: 3210
Skąd: Torrevieja
Wysłany: 22-12-2006, 19:35    #20

kinia121 napisał/a:
inma napisał/a:
Mozesz dodoac jeszcze kawalek boczku wedzonego do smaku
Zgadzam sie z tym.


Milo mi ;) :)
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 23-12-2006, 18:31    #21

Agata napisał/a:
Doradza tez wrzucic do bulionu troche suszonych grzybow, zeby nadaly lekki smak i aromat ;)


Niekoniecznie, ja już mam grzybki namoczone w wodzie na jutro, a jutro zaczynam robić barsz właśnie z tej odlanej wody grzybowej. Dlatego że mam zamiar zrobić troche uszek z grzybami + uszka hiszpańskie (kupne) z serem.
Takie:

To bedzie mój pierwszy prawdziwy barszcz z dodatkiem warzyw i uszek. :)
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
emma 
Amigo


Moje nałogi: yerba mate
Pomogła: 1 raz
Wiek: 40
Dołączyła: 14 Sie 2006
Posty: 168
Skąd: Castilla y León
Wysłany: 24-12-2006, 00:38    #22

Agata napisał/a:
No gadalam z mama i przypomniala mi :) ze barszcz powinien byc teoretycznie bezmiesny :mrgreen: I juz znam przepis chociaz czesc mi uciekla, bo mlody zaczal wlazic na stol a mama tak sie rozpedzila, ze gadala do pustego telefonu. MAJERANEK to u nas podstawa. Czosnek mile widziany w wywarze, reszta zgadza sie z Waszymi przepisami. Doradza tez wrzucic do bulionu troche suszonych grzybow, zeby nadaly lekki smak i aromat ;)


popieram po calosci :)
_________________
gentes.::.pueblos.::.tradiciones.::.lugares
http://www.canalpatrimonio.com
  Kraj: Spain
   
valtorre 
Amigo
zabka-)


Moje nałogi: czytanie...
Pomogła: 1 raz
Wiek: 49
Dołączyła: 15 Gru 2006
Posty: 104
Skąd: Torrevieja/Gniezno
Wysłany: 12-04-2007, 12:34    #23

juanita75 napisał/a:
Andzela napisał/a:
Jeszcze ziele angielskie, tylko skąd je wziąć i jak się nazywa?


Podobno ziele angielskie nazywa sie w Hiszpanii PIMIENTA DE ..... JAMAICA ! Niestety nigdy sie z nim tutaj w Hiszpanii nie spotkalam i zawsze przy okazji wizyt w Polsce je sobie przywoze.
Na pozostale pytania niestety nie potrafie odpowiedziec. :sad:

I mimo tych trudnosci zycze Wam pysznych barszczykow. Zreszta wierze, ze na pewno bede pyszne! :grin:


ziele angielskie mozna kupic na targu...tym co jest w kazdym nie mal miescie co tydzien...´zawsze jest stragan z róznymi przyprawami,ziolami i ziele angielskie tez maja...
  Kraj: Poland
   
Synek 
Adicto



Moje nałogi: Slodycze ;)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 36
Dołączył: 12 Lis 2006
Posty: 1605
Skąd: Logrono, La Rioja
Wysłany: 12-04-2007, 20:26    #24

valtorre napisał/a:
tym co jest w kazdym nie mal miescie co tydzien...´

W Logrono nie ma :(
_________________
Już nie chłopcy, lecz mężczyźni. Już kobiety, nie dziewczyny.
Młodość szybko się zabliźni, nie ma w tym niczyjej winy.
  Kraj: Spain
   
Agata 
Mi Vida sin Foro no es Vida


Moje nałogi: forum i moj syn
Pomogła: 21 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 19 Maj 2006
Posty: 2628
Skąd: warszawa/serantes
Wysłany: 12-04-2007, 21:16    #25

Andzela, Andzela!!! Nie jedz TEGO jest okropne i zapominaja wlozyc do srodka farsz! Zgroza te podrobki!

valtorre napisał/a:
ziele angielskie mozna kupic na targu...tym co jest w kazdym nie mal miescie co tydzien...´zawsze jest stragan z róznymi przyprawami,ziolami i ziele angielskie tez maja...


Zgadza sie, targ mam. Przypraw jak nie bylo tak nie ma. Ale za to ja mam NOWE hobby. Otoz wpadam do kazdego sklepu w moim zatylku i pytam o rozne przyprawy. Uwielbiam wrecz ich poploch w oczach, gdy podaje hiszpanskie nazwy przypraw, a oni tak wytrzeszczaja te oczy. Wytrzeszczaja o tak -> :shock: i tlumacza, ze nie ma...
Ciekawe, kiedy zaczna byc?
_________________
tralala bum!
  Kraj: Spain
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by hiszpania.org.es


2004-2012 © hiszpania.org.es