Strona Główna hiszpania.org.es
FORUM O HISZPANII

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  NasiNasi  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Moje doswiadczenia budowlane w Hiszpanii
Autor Wiadomość
magdalena 
Aficionado



Moje nałogi: slodycze
Przedstawiciel:
aragon

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Maj 2009
Posty: 442
Skąd: Gdynia Aragonia
Wysłany: 23-11-2011, 11:19    #26

Elektryk ??? :mrgreen: przyszedl .......z pedzlem :shock:
pomalowal wygibasy na scianach i kazal wyciac rowki na plastikowe rury (potem bedzie wciagal kable )zaszpachlowac te rurki tez musielismy sami bo to nie praca elektryka . Wstepny kosztorys ok.5 tys.euro ale moze byc wiecej .....ZA CO?????
Przeciez to my odwalamy ta robote a on tylko podlaczy kabelki.
  Kraj: Spain
   
magdalena 
Aficionado



Moje nałogi: slodycze
Przedstawiciel:
aragon

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Maj 2009
Posty: 442
Skąd: Gdynia Aragonia
Wysłany: 23-11-2011, 11:24    #27

tak wyglada juz po zaszpachlowaniu rurek ,widac jednak talenty artystyczne elektryka :wink:

guest aprt 2 sockets.JPG
Plik ściągnięto 129 raz(y) 90,3 KB

  Kraj: Spain
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7753
Skąd: kociolandia
Wysłany: 23-11-2011, 13:39    #28

magdalena, no elektrykk cwaniaczek - bo zakladanie rurek (zwanych tu potocznie macarrones) to tez jego robota. jak nie umie to powinien miec pomocnika. ale moze znow co wies to konwencja?
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
nominka 
Amigo



Moje nałogi: kawa, kawa i jeszcze kawa...
Polonia:
polonia

Pomogła: 3 razy
Wiek: 51
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 202
Wysłany: 23-11-2011, 14:59    #29

Wydaje mi się, że to WY powinniście wyznaczać, gdzie życzycie sobie gniazdka, przełączniki, sami najlepiej wiecie (potem zawsze okazuje się, że jeszcze parę by się przydało). Mam nadzieję, że w tej CENIE :shock: zrobi też projekt wykonanej "przez siebie" instalacji? Żeby za parę lat nie drapać się po głowie wbijając gwóźdź w ścianę.
  Kraj: Poland
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7753
Skąd: kociolandia
Wysłany: 23-11-2011, 15:20    #30

nominka, na takich "fachowcow" juz wymyslili zabezpieczenie - mozna kupic mini-wykrywacz metalu do scian :roll:
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
nominka 
Amigo



Moje nałogi: kawa, kawa i jeszcze kawa...
Polonia:
polonia

Pomogła: 3 razy
Wiek: 51
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 202
Wysłany: 23-11-2011, 16:07    #31

He, he, u nas instalację w domu robił mój mąż (elektryk z wykształcenia, nie improwizator) a po latach zdarzało się, że strzelał korek i gasło światło bo wieszaliśmy lustro albo coś takiego na jeden kołek a wykrywacz gdzieś "diabeł ogonem przykrył" i nie chciało się lecieć po nowy. :lol: Oczywiście wybieraliśmy miejsce, gdzie absolutnie nie miał prawa iść żaden przewód. Ot, złośliwość przedmiotów martwych. Jeśli nie projekt, to polecam dokładną dokumentację fotograficzną :cool:
  Kraj: Poland
   
bisia 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 12 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 17 Cze 2010
Posty: 1493
Skąd: Andaluzja
Wysłany: 23-11-2011, 18:23    #32

ikxio napisał/a:
mozna kupic mini-wykrywacz metalu do scian


zainwestowalam w taki boschowski-ponoc najlepszy na rynku za rozsadna cene, nie zawsze sie sprawdza. moj maz obszukal nim 1m kw zeby dziurke wywiercic i oczywiscie na kabel trafil a aparat nie pipczal :mrgreen:
  Kraj: Spain
   
dewest 
OBSERVADOR

Wiek: 41
Dołączył: 09 Paź 2011
Posty: 26
Wysłany: 24-11-2011, 06:52    #33

Proponuje też robis duzo fotek, bedą bardzo pomocne poźniej. dzięki nim bedziesz wiedziała jak szły kable, rurki i kto tam wie co jeszcze :) ))

Im więcej zdjęc tym lepiej:) Przyjdzie czas na wieszanie półek, tv, i drapanie sie po głowie czy cos nie zostało :) , a tak fotka + detektor = brak dodatkowego kucia w iszpachlowania, bo jak się to ma w zwyczaju wietło zawsze trafia w kabel :) )))
  Kraj: Poland
   
magdalena 
Aficionado



Moje nałogi: slodycze
Przedstawiciel:
aragon

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Maj 2009
Posty: 442
Skąd: Gdynia Aragonia
Wysłany: 26-11-2011, 09:04    #34

Fotki robimy zeby uniknac niespodzianek.Wczoraj bylam na budowie gdzie aktualnie pracuja panowie ktorzy tynkuja sciany.Prawie sie poplakalam .Tynki owszem piekne gladzie .......czego nie mozna powiedziec o podlodze.Nic nie zabezpieczone folia (dobrze ze sama wczesniej zabezpieczylam okna )Kupa tego tynku teraz do skrobania ,panowie powiedzieli ze oni nie czyszcza po wykonanych pracach.Musimy zakasac rekawy i do ROBOTY.
  Kraj: Spain
   
joanna es 
Siempre estoy aquí



Polonia:
polonia

Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 16 Lip 2008
Posty: 4316
Skąd: Toledo/Warszawa
Wysłany: 02-12-2011, 06:34    #35

dewest napisał/a:
Proponuje też robis duzo fotek, bedą bardzo pomocne poźniej. dzięki nim bedziesz wiedziała jak szły kable, rurki i kto tam wie co jeszcze

bardzo fajna rada, jestem za, moi rodzice maja pelno fotek nt... gdzie sa kable... :)

magdalena napisał/a:
Pisze Wam te ceny tylko dlatego zebyscie mogli porownac jak cos bedziecie kupowac, ja takiego porownania nie mialam ,no chyba tylko z cenami niemiaszkow

pisz, pisz, bo to sa orientacyjne ceny, przynajmniej w Twojej miejscowosci, warto wiedziec :)
  Kraj: Poland
   
mada 
Adicto



Przedstawiciel:
catalunya

Pomogła: 4 razy
Wiek: 45
Dołączyła: 19 Cze 2008
Posty: 1231
Wysłany: 02-12-2011, 09:42    #36

Ja co prawda domu nie budowałam, tylko remontowalam mieszkanie, elektryk liczył sobie 25 euro za godzinę plus material.Byl elektryk, byl hudraulik, stolarz,i wszyscy po sobie sprzatali.Po pracy chcialam placic od razu, a oni,że nie, za pare dni będzie faktura, i potem 14 dni na zapłacenie.To mi sie dziwne wtdawalo, bo w Polsce bylam przyzwyczajona placić od razu po wykonanej robocie.
_________________
ole la li o leli la
  Kraj: Spain
   
wikt 
OBSERVADOR

Wiek: 35
Dołączył: 04 Gru 2011
Posty: 1
Wysłany: 05-12-2011, 00:25    #37

Witam magdalena ,

Bardzo fajnie opisalas budowe domu,malo jest tak dokladnych informacji w necie na ten temat.
Ja rowniez jestem z Gdyni:) i planuje budowe domu w Altea,w zwiazku z czym mam do Ciebie pare pytan(jak znajdziesz czas pomiedzy budowa domu i forum ,byl bym bardzo wdzieczny za odpowiedz:)

Mam nastepujace pytania:

1) czy masz informacje jaka jest odpowiedzialosc adwokata ktory bedzie asekurowal kupno dzialki ,jezeli bedzie np.problem z dzialka a adwokat tego nie zauwazy (czyli czy jest adwokat zabezpieczony od swoich bledow powstlalych ze swojej winy??)sprzedawca zapewnia np,ze z dzialka wszystko ok ,adwokat przytakuje, pozniej okazuje sie ze dzialka jest zadluzona itd. czy sa konsekwencje ktore ponosi adwokat w takim wypadku?

2)jezeli przy sprawdzeniu przez adwokata dzialki okazuje sie ze jest ona problematyczna ,mam zaplacic adwokatowi polowe od np.900 euro ?czy np w tej cenie jest mozliwosc sprawdzenia jakby paru dzialek czy tylko jednej??

3) powyzej napisalas
(...)zlozylismy wnioski o zezwolenie na budowe.Czekalismy na nie ( o dziwo :shock: ) tylko 2 miesiace .Koszt tego zezwolenia 3.200 euro, drogo ale w Hiszpanii zawsze naliczaja od 1,5% do 2,5% wartosci konstrukcji

tutaj mam pytanie,1,5 do 2,5 procent to podatek do wartosci dokladnie domu czy domu+dzialki??


Z gory dziekuje za odp.pozdrawiam serdecznie
  Kraj: Poland
   
anvien 
Siempre estoy aquí


Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2007
Posty: 6730
Skąd: Vitoria
Wysłany: 10-12-2011, 14:22    #38

mada napisał/a:
o w Polsce bylam przyzwyczajona placić od razu po wykonanej robocie.
w PL sa jeszcze fachowcy co sobie z gory zaliczke wolaja :wink:
_________________
anvien
  Kraj: Spain
   
nominka 
Amigo



Moje nałogi: kawa, kawa i jeszcze kawa...
Polonia:
polonia

Pomogła: 3 razy
Wiek: 51
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 202
Wysłany: 12-12-2011, 08:11    #39

Nie wiem, jak jest w ES ze ściągalnością kasy za wykonaną usługę ale zaliczka - najczęściej pokrywająca wartość materiałów chroni wykonawcę przed sytuacją, że dołoży do interesu jeśli klient nie ma zamiaru się rozliczyć (a niestety zdarzają się naciągacze :evil: ). Wiem, są umowy, sądy, komornicy ale kogo stać na procesowanie się latami? Ale wszystko zależy od ludzi.
  Kraj: Poland
   
magdalena 
Aficionado



Moje nałogi: slodycze
Przedstawiciel:
aragon

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Maj 2009
Posty: 442
Skąd: Gdynia Aragonia
Wysłany: 24-01-2012, 15:21    #40

Jestesmy w trakcie instalowania podlogowki.Styropian ,folie i rurki zrobilismy sami . Przed zalaniem przyszedl hydraulik zeby podlaczyc wszystko do rozdzielacza i napelnic rury woda.Nie bede opisywac jak sie biedak meczyl (chyba pierwszy raz cos takiego robil ) skonczylo sie na tym ze moj maz sam wszystko zrobil ,uzywajac tylko jego sprzetu.Zobaczymy ile nas za to skasuje :twisted: Dzisiaj zalewaja jastrych. O dziwo ,pan Alberto wiedzial o co mi chodzi i dodal plastyfikator i wlokno szklane do wylewki .Ile zaplace ,tego jeszcze nie wiem bo pan Alberto wyliczy po robocie ile poszlo materialu.
Lubie tego Alberta bo chyba jest tutaj gdzie mieszkam jedyny ktory zawsze przychodzi na czas i nie kombinuje.
Pan elektryk jest tak zajety ze juz ponad 2 miesiace czekamy az przyjdzie wciagnac kable w te rurki o ktorych wczesniej pisalam.
  Kraj: Spain
   
magdalena 
Aficionado



Moje nałogi: slodycze
Przedstawiciel:
aragon

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Maj 2009
Posty: 442
Skąd: Gdynia Aragonia
Wysłany: 24-01-2012, 15:22    #41

a tak wyglada nasza praca.Fajnie bedzie zima miec ciepla podloge.

DSCN1062.JPG
Plik ściągnięto 81 raz(y) 88,47 KB

  Kraj: Spain
   
bisia 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 12 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 17 Cze 2010
Posty: 1493
Skąd: Andaluzja
Wysłany: 24-01-2012, 21:02    #42

magdalena napisał/a:
Pan elektryk jest tak zajety ze juz ponad 2 miesiace czekamy az przyjdzie wciagnac kable w te rurki o ktorych wczesniej pisalam.


a czy pana elektryka to nie powinnas przypadkiem do diabla pogonic? wlos mi sie na glowie zjezyl jak przeczytalam, o tzw robotach dodatkowych (wykucie i zamkniecie rowkow, prace porzadkowe). magdalena- plac tak jak pracuja :twisted:
  Kraj: Spain
   
magdalena 
Aficionado



Moje nałogi: slodycze
Przedstawiciel:
aragon

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Maj 2009
Posty: 442
Skąd: Gdynia Aragonia
Wysłany: 24-01-2012, 23:11    #43

bisia, juz bym go dawno pogonila ale wyliczyl nam polowe ceny tego co zadali inni.
5 tysiecy to nie mala suma ale mamy presupuesto od trzech innych co chcieli jeszcze raz tyle. :shock: Mam kolege elektryka ,przyjechalby,podlaczyl....ale pozniej nie otrzymam odbioru :sad: i tak jestesmy zdani na uzbrajanie sie w cierpliwosc.Do tej pory wszystko zalatwia generator ale juz wkrotce trzeba zrobic przelacza i miec ta elektrycznosc w domu.
Duzo problemow sprawia bariera jezykowa bo hiszpanski to u mnie cieniutko nie wspominajac meza (anglika) ktory nawet telefonu nie odbiera ,chyba zeby powiedziec -un momento por favor oddajac mi sluchawke. :evil: Czasem to juz mam dosyc ....mysle jednak ze to rozpusta po niemieckim Ordnungu :mrgreen:
  Kraj: Spain
   
bisia 
Adicto



Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 12 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 17 Cze 2010
Posty: 1493
Skąd: Andaluzja
Wysłany: 25-01-2012, 15:34    #44

magdalena napisał/a:
Mam kolege elektryka ,przyjechalby,podlaczyl....ale pozniej nie otrzymam odbioru


dlaczego? jesli wszystko bedzie ok. czy moze wymagaja jakis extra papierkow, czy uprawnien?

ps
trzymam kciuki i nie daj sie.
  Kraj: Spain
   
nominka 
Amigo



Moje nałogi: kawa, kawa i jeszcze kawa...
Polonia:
polonia

Pomogła: 3 razy
Wiek: 51
Dołączyła: 06 Paź 2011
Posty: 202
Wysłany: 08-03-2012, 14:40    #45

magdalena
jak tam budowa? Poszliście do przodu? Pokaż jakieś fotki, pliiiisssss :risa:
  Kraj: Poland
   
GreGoriO 
Fanatico
CZYTELNIK



Moje nałogi: internet
Przedstawiciel:
andalucia

Pomógł: 67 razy
Wiek: 48
Dołączył: 13 Kwi 2008
Posty: 2189
Skąd: Costa del Sol
Wysłany: 08-03-2012, 15:06    #46

niestety ENERGETYKA wymaga podpisania BOLETINu, a ten może podpisać osoba po specjalnym kursie/egzaminie...samo założenie działalności i zgłoszenie do energetyki jak w PL nie wystarczy....niestety

magdalena, u nas na południu znajdziesz chętnego kto podpisze Boletin....
myślę, że u ciebie też by się taki znalazł.... cena jest od 400-500€ w zależności od wielkości remontu...
sprawdzi i jak wszytko będzie ok to za podpis zapłacisz 10% z całości...
a jak piszesz oszczędzisz jeszcze na robociźnie....
pomyśl o tym...

http://www.milanuncios.com/anuncios/boletin.htm
_________________
Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko
http://img141.imageshack....ibujostfldt.jpg
http://www.floresvioleta.com/
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ostatnio zmieniony przez GreGoriO 08-03-2012, 15:08, w całości zmieniany 1 raz  
  Kraj: Spain
   
magdalena 
Aficionado



Moje nałogi: slodycze
Przedstawiciel:
aragon

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Maj 2009
Posty: 442
Skąd: Gdynia Aragonia
Wysłany: 22-08-2012, 22:19    #47

Budowa dobiega konca ( kasa tez juz sie konczy) iiiiiiii.......pokazaly sie nowe problemy.Nie mozemy sie podlaczyc do pradu????
Urbanizacja dokonala zakupu nowego transformatora (zaplacilam procentowo prawie 4 tys.euro) niestety inni wlasciciele dzialek nie posiadajacy nowej linii pradu , nie chca placic za przylacza????
Koszt wychodzi okolo 1500 Euro ,jezeli wszyscy sie zloza.Na dzien dzisiejszy nikt nie chce placic , urbanizacja klarownie poinformowala mnie...... chce pani prad? musi pani zaplacic za cala ulice...t.j okolo 15 tysiecy euro :shock:
Znowu adwokat i CZEKANIE :diablo
Ostatnio zmieniony przez magdalena 22-08-2012, 22:25, w całości zmieniany 1 raz  
  Kraj: Spain
   
magdalena 
Aficionado



Moje nałogi: slodycze
Przedstawiciel:
aragon

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Maj 2009
Posty: 442
Skąd: Gdynia Aragonia
Wysłany: 22-08-2012, 22:36    #48

wikt,
adwokat nie jest drogi w Hiszpanii ( cena objela sprawdzenie 3 dzialek ,udanie sie z nami do notariusza ,akt wlasnosci z wpisem do ksiegi wieczystej)
Te 3.200 euro to bylo za zezwolenie na dudowe.Bez tego zezwolenia nie wolno rozpoczac budowy (LICENCIA DE OBRAS MENORES)
Musisz jedak liczyc sie z wydatkami dwa razy wiekszymi jak w Polsce :shock:
  Kraj: Spain
   
g.elert 
OBSERVADOR

Dołączył: 22 Sie 2017
Posty: 1
Wysłany: 22-08-2017, 23:38    #49

Mam kilka pytań na temat budowy domu w Hiszpanii. Czy mogę prosić o kontakt na priv?
  Kraj: Poland
   
Ethel 
Aficionado



Moje nałogi: wino
Przedstawiciel:
catalunya

Pomogła: 15 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 27 Sie 2011
Posty: 644
Skąd: Tarragona
Wysłany: 02-09-2017, 13:11    #50

A tutaj zapytać nie możesz..?
_________________
http://projectegatsurbanstgn.wordpress.com/
https://www.facebook.com/KataloniaBezPrzewodnika
  Kraj: Spain
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by hiszpania.org.es


2004-2012 © hiszpania.org.es