Strona Główna hiszpania.org.es
FORUM O HISZPANII

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  NasiNasi  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciasto na kebaba
Autor Wiadomość
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 14-06-2011, 13:42    #26

Cauliflower napisał/a:
Z własnej lodówki: Firma Panorient, nazwa Durum, 8 apins.Le pains plat.
Ingredientes: harina de trigo, agua, aceite de colza, levadura, sal, estabiliznates....


A co ciasto "International" produkowane we Francji, ma wspólnego z naszymi hiszpańskimi? Trzeba było od razu napisać, że takie wolisz francuskie i takie ci smakuje?

Ogólnie rozeszło się o to, że:

Cauliflower napisał/a:
To nie jest tortilla mexicana, tylko dürüm

Mówiłam, co ja kupuję tutaj, jakie cisto na kebaba... i które w Hiszpanii jest uznawane jako standard..
Bo Ty kupujesz francuskie ciasto, które zawiera drożdże, natomiast w Hiszpanii, kupując kebaba w barze, dostaniesz ciasto cienkie - sin levadura. Po prostu zwróciłaś mi uwagę, wzorując się na tym, co Ty kupujesz w sklepie.. Hiszpańskie ciasto na kebaba "dürüm", jest bez drożdży i podobny do tych "tortilla mexicana", którego smaku i tak nie rozróżnisz, więc kupując w barze, sprzedawca da Ci ciasto "dürüm", z drożdżami, jak to jest?
Bo ze sklepu z powodzeniem można używać te "tortilla maxicana" do kebabów.
Wiadomo wszystko to, nie jest oryginalne i tak, gdyż nie sprowadzają ciasta z kraju, z którego on pochodzi.. więc "tradycyjne podejście" jest trochę nie na miejscu, bo prawdziwa oryginalna "recetas" jest taka, ile istnieje wszystkich punktów z kebabami "DÜRUM". :wink: Con levadura, sin levadura... etc.

Cauliflower napisał/a:
Jak zrobisz ciasto daj znać czy wyszło.


Zrobię, ale nie wiem kiedy.. właśnie też się dowiedziałam, że ich się nie wkłada do piekarnika.. hehe, bo ja bym włożyła..

:grin:
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
joanna es 
Siempre estoy aquí



Polonia:
polonia

Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 16 Lip 2008
Posty: 4316
Skąd: Toledo/Warszawa
Wysłany: 14-06-2011, 14:24    #27

kinia121 napisał/a:
A teraz w mercadona wyszły własnie te tortilla marka Hacendado kosztują coś koło 1euro za 10 szt . i nimi sie zadowalam

OO kolo czego mam to szukac? gdzie one lezakuja?

Andzela napisał/a:
ich się nie wkłada do piekarnika..

na patelnie?
  Kraj: Poland
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 14-06-2011, 14:33    #28

joanna es napisał/a:
na patelnie?


Tak, robiąc ciasto, smażymy na suchej patelni. :grin:
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
joanna es 
Siempre estoy aquí



Polonia:
polonia

Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 16 Lip 2008
Posty: 4316
Skąd: Toledo/Warszawa
Wysłany: 14-06-2011, 14:52    #29

czyli ogolnie wyszuszamy ten placek... gdzies czytalam ze mozna tez w mikrofali, ale nie probowalam.
  Kraj: Poland
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 14-06-2011, 15:00    #30

joanna es napisał/a:
czyli ogolnie wyszuszamy ten placek... gdzies czytalam ze mozna tez w mikrofali, ale nie probowalam.


Upiec ciasto w mikrofalówce na kebaba? :mrgreen: :wink:
Można je podgrzać, już gotowe, ale pieczemy normalnie na patelni.. :wink:
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
joanna es 
Siempre estoy aquí



Polonia:
polonia

Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 16 Lip 2008
Posty: 4316
Skąd: Toledo/Warszawa
Wysłany: 14-06-2011, 15:03    #31

Wiesz, ja to czytalam na diecie Dukana, a ciasto sie robilo z otrebow i wlasnie dawalo do mikrofali, (na oryginalny talerz mikrof) to byla dukanska tortilla... a 'robilo' sie to pare dobrych minut... no ale pewnie to nie to samo. Zglodnialam :D
  Kraj: Poland
   
Cauliflower 
Siempre estoy aquí
MODERATOR



Przedstawiciel:
navarra

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 18 Mar 2009
Posty: 4492
Skąd: Navarra
Wysłany: 14-06-2011, 16:00    #32

Andzela napisał/a:
Cauliflower napisał/a:
Z własnej lodówki: Firma Panorient, nazwa Durum, 8 apins.Le pains plat.
Ingredientes: harina de trigo, agua, aceite de colza, levadura, sal, estabiliznates....


A co ciasto "International" produkowane we Francji, ma wspólnego z naszymi hiszpańskimi? Trzeba było od razu napisać, że takie wolisz francuskie i takie ci smakuje?

:lol: :lol:
Nie, nie wolę, nie smakuje mi bardziej, po prostu to pierwsze, które wpadło mi w łapy w sklepie i pierwsze lepsze źródło przepisu z drożdżami, jakie dziś rano mi przyszło do głowy. Poza wikipedią (chociaż nie lubię przytaczać tego źródła) i kilkoma przepisami w necie ;)

Błagam, nie nadinterpretujmy wypowiedzi, napisałam tylko i wyłącznie to, co napisałam ;)

Andzela napisał/a:

Wiadomo wszystko to, nie jest oryginalne i tak, gdyż nie sprowadzają ciasta z kraju, z którego on pochodzi.. więc "tradycyjne podejście" jest trochę nie na miejscu, bo prawdziwa oryginalna "recetas" jest taka, ile istnieje wszystkich punktów z kebabami "DÜRUM". :wink: Con levadura, sin levadura... etc.


Aaaa, to stąd nieporozumienie.
Amen.
_________________
Navarra po polsku
  Kraj: Spain
   
Andzela 
Administrator


Moje nałogi: Xataka y EL PUTO JUEGO MEGAPOLIS
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 25 Sty 2004
Posty: 7958
Skąd: Onubense
Wysłany: 14-06-2011, 16:36    #33

Cauliflower napisał/a:
Nie, nie wolę, nie smakuje mi bardziej, po prostu to pierwsze, które wpadło mi w łapy w sklepie i pierwsze lepsze źródło przepisu z drożdżami, jakie dziś rano mi przyszło do głowy. Poza wikipedią (chociaż nie lubię przytaczać tego źródła)


No widzisz..
Bo Tobie chodziło głównie o nazwę "DÜRUM", a jakie ingredientes do tego zastosują, to już zależy i wyłącznie od firm które to ciasto produkują.
I dla mnie dalej nazwa nie ma znaczenia. :wink: :razz:

Może też ktoś, kto napisał skład "levadura" miał na myśli "Levadura en polvo"? a nie prawdziwe drożdże? Też tak może być..

Cauliflower, wiesz na pewno co jesz? :grin: :wink:

Cauliflower napisał/a:
Amen.


Sama zaczęłaś wnikać w szczegóły i uparcie twierdzić, że durum jest z drożdżami, ten francuski tak, choć istnieją pewnie i bez.. a kup hiszpański i zobacz skład.. :lol:
_________________
Yo soy Española y me siento orgullosa de serlo, llevo mi tierra en el corazón.
  Kraj: Spain
   
fankabiologii 
Hablador



Moje nałogi: czekolada/książki
Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 8 razy
Wiek: 31
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 966
Skąd: Valencia
Wysłany: 24-08-2016, 16:56    #34

Ja kebap robie po domowemu - kurczaka marynuje w mieszance przypraw z jogurtem cala noc w lodowce, pokrojoe w cienkie paseczki.
A podaje z chlebkiem naan - cos jak pita, tyle ze do skladu dodaje sie jogurt. Teoretycznie powinno sie robic w piekarniku nastawionym na maksa, ale ja sknera jestem i mi pradu szkoda :jajaja , to robie na suchej patelni.
Oto przepis

Ingredientes:
(Para unos 8 panes naan)
2 vasos de harina normal
1 cucharadita de levadura seca activa
1 cucharadita de sal
1 cucharadita de azúcar
Una pizca de bicarbonato de soda
2 y ½ cucharas de yogur natural
¾ vaso de agua templada
Un chorrito de aceite de oliva

Preparación
Echamos todos los ingredientes en un cuenco. Mezclamos y cuando forma una bolita, empezamos a amasar ligeramente. No hace falta amasar mucho, suficiente para que el gluten y levaduras empiecen a trabajar.
Lo dejamos reposar, tapado con un pañuelo mojado, una hora o algo así.
Cuando haya subido, dividimos la masa en 7 – 8 bolitas, y con el rodillo las aplastamos formando unos círculos con un grosor de 3 mm. Es difícil para mí decir el grosor exacto, porque ya con la práctica lo hago “a ojo”.
Cuando se trabaja con el rodillo, es importantísimo no echar harina aunque la masa se pegue. Esta luego se quema en la sartén y deja un sabor amargo sin decir que se quema el pan.
Calentamos bien la sartén sin aceite y ponemos un pan. Lo hacemos por un lado hasta que salgan pequeñas burbujas en la superficie, entonces damos la vuelta y esperamos hasta que empieza a hincharse. Damos una vuelta más y dejamos calentar unos 30 segundos aproximadamente y lo sacamos. Repetimos los pasos con el resto de masa.
El pan naan se puede congelar para reservar para otra ocasión. Se descongela en un tostador o en la sartén.

Juz jest po hiszpansku bo jest na bloga kiedys wrzucic :) )
_________________
make a wish, take a chance, make a change and break away!!!
  Kraj: Spain
   
Asdol123 
OBSERVADOR

Wiek: 30
Dołączył: 30 Lis 2016
Posty: 1
Skąd: Poznań
Wysłany: 30-11-2016, 14:20    #35

Mm... przepisy brzmią smakowicie! Nie mogę się doczekać, aż skosztuję :)
  Kraj: Poland
   
stoclaw 
OBSERVADOR

Wiek: 20
Dołączył: 20 Gru 2016
Posty: 3
Skąd: warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 02-01-2017, 19:36    #36

Spróbuję zrobić. Myślę, ze będę się dobrze bawić. :smile:
_________________
Podpis dostępny od 50 postów.
  Kraj: Poland
   
Anna K. 
OBSERVADOR

Dołączyła: 07 Sty 2017
Posty: 2
Wysłany: 07-01-2017, 20:22    #37

ale zrobiłam sobie smaka czytajac wasze posty =D zabieram sie za domowa torrtile
  Kraj: Poland
   
aga2113 
OBSERVADOR

Moje nałogi: słodycze
Dołączyła: 17 Sie 2017
Posty: 1
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 17-08-2017, 09:58    #38

Muszę kiedyś spróbować! :)
Go to hell spamerko
  Kraj: Poland
   
franko 
OBSERVADOR

Dołączył: 25 Wrz 2017
Posty: 2
Ostrzeżeń:
 3/3/6
  Wysłany: 25-09-2017, 07:56    #39

Po przeczytaniu postów może w końcu ciasto wyjdzie mi tak jak powinno , ślinka już mi cieknie na samą myśl o tym jedzonko :lol: :smile:
to idź do kuchni zamiast tracić czas na spamowanie
  
  Kraj: Poland
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by hiszpania.org.es


2004-2012 © hiszpania.org.es