Hej, będąc jakiś czas temu w Katalonii, dokładnie w Cambrils jadłam brązowy makaron, takie krótkie niteczki (nie wiem czy sam makaron był brązowy czy był to jakiś sos czy przyprawy). Był przyrządzany na wielkiej patelni (była ogromna, w sumie nie wiem czy to była patelnia). Do tego był podawany biały sos.
Nie mam pojęcia jak nazywa się ta potrawa i czy jest to jakaś typowa potrawa dla tego regionu. Szukałam w internecie ale nigdzie nie ma mowy o takim czymś. Jeśli ktoś wie, co to może być, albo jeszcze lepiej - ma na to przepis to bardzo proszę o pomoc. Chciałabym to przyrządzić w domu
To na pewno byl fideos z sosem alioli- czyli makaron fideos z owocami morza i sosem czosnkowym W internecie jest mnostwo przepisow na to danie. Osobiscie nigdy nie robilam. Ale jadam od czasu do czasu.
_________________ Nauczyłaś mnie niewiary / W nikogo i w nic / nawet sobą nie kazałaś być
Być może na próżno śniłem / lecz jeśli nie wiesz że jestem / Pamiętaj Ja byłem
Gosia, w Katalonii makaron sie najpierw podsmaza potem zalewa woda lub rosolem - to co jadlas bylo fideua . tradycyjniee powinna byc z dodatkiem mariscos i nie zalewana sosem
na polnocy i w centrum ten drobniutki makaron jest niezbednym skladnikiem "sopa" czyli metnego rosolku pozostalego po przygotowaniu caldo gallego czy cocido madrilleño. co region to obyczaj - ja wole ten katalonski sposob
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum