Strona Główna hiszpania.org.es
FORUM O HISZPANII

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  NasiNasi  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Barszcz czerowny
Autor Wiadomość
Cauliflower 
Siempre estoy aquí
MODERATOR



Przedstawiciel:
navarra

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 18 Mar 2009
Posty: 4497
Skąd: Navarra
Wysłany: 23-11-2014, 09:43    #76

Nastaw jak najszybciej, bo moje kisły prawie 3 tygodnie.

Co do temperatury, to poszłam za własnym doświadczeniem po kiszeniu kapusty - czyli właśnie ciepło ma być - zimno zatrzymuje proces kiszenia. Moje buraki stały po prostu na stole w kuchni (czyli jakieś 23 stopnie), szczelnie zakręcone, ale w ostatnie dni prawie codziennie do nich zaglądałam, żeby posmakować i nic im się od tego nie stało.

Do lodówki wstawiłam tydzień temu, gdy już uznałam, że są dobre i dalej mają się nie kisić.

Chłop mówi, że bardzo czosnkowy ten barszcz wyszedł - no może, ja tam lubię, ale następnym razem dam do barszczu mniej czosnku (dałam jeden ząbek pokrojony na cienkie plasterki)
Dziś nastawię następnego buraka :bien
_________________
Navarra po polsku
  Kraj: Spain
   
ikxio 
Siempre estoy aquí



Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 14 Gru 2008
Posty: 7758
Skąd: kociolandia
Wysłany: 23-11-2014, 12:06    #77

w lodowce to ok. 4-5º - mi przypadkiem, ale to na polskim koperku udalo sie ostatnio zrobic ogorki malosolne. a z buraczkami pomysl swietny - bo w tym tygodniu widzialam juz buraczki (ewenement u mnie podobnie jak seler korzeniowy -czyzby kryzys sluzyl i wrocili do starych upraw?) na mercadillo
Cauliflower napisał/a:
I stało sobie i kisło. Długo kisło, po paru dniach ściągnęłam pianę i kisło sobie dalej.
I kisło...
Aż ukisło....

o rany,jak ja Ci zazdroszcze tego samoistnego kisniecia, u mnie predzej zgorzknieje albo zgnije, a w lodowce to wiadomo - troszke przysmaczku zrobc mozna, ale nieduzo
_________________
http://dachowiec.net/
  Kraj: Spain
   
Ethel 
Aficionado



Moje nałogi: wino
Przedstawiciel:
catalunya

Pomogła: 15 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 27 Sie 2011
Posty: 644
Skąd: Tarragona
Wysłany: 04-12-2014, 19:14    #78

Eee... to ja mam głupie pytanie. Buraki stoja już jakiś tydzień, nie spleśniały ( :alegria: ), zebrało się tylko troszeczkę piany, którą zebrałam. Ale... jak poznam, że już się ukisiły? :oops: Pachną już barszczykiem, ale nie próbowałam żeby nie zapeszyć...
_________________
http://projectegatsurbanstgn.wordpress.com/
https://www.facebook.com/KataloniaBezPrzewodnika
  Kraj: Spain
   
Cauliflower 
Siempre estoy aquí
MODERATOR



Przedstawiciel:
navarra

Pomogła: 61 razy
Dołączyła: 18 Mar 2009
Posty: 4497
Skąd: Navarra
Wysłany: 04-12-2014, 19:52    #79

Wyjmij kawałeczek, opłucz, żeby sok Cię nie zmylił i ugryź - jeśli ukiszone, to poczujesz w smaku, że kwaskowe.
Ja nastawiłam drugiego buraka, ale jakoś tak bez serca to zrobiłam i chyba się psuje.
_________________
Navarra po polsku
  Kraj: Spain
   
santorini2000 
OBSERVADOR

Dołączyła: 25 Sty 2015
Posty: 6
Wysłany: 28-01-2015, 23:17    #80

W kwestii zakwasu z buraków (i nie tylko) polecam ciekawą witrynę Akademii Witalności www.akademiawitalnosci.pl...y-na-zakwasie/. To kopalnia wiedzy wszelakiej związanej ze zdrowiem, a ta konkretna strona opisuje w szczegółach, jak taki zakwas zrobić. Przetestowałam - wychodzi rewelacja, a barszczyk na takim naturalnym zakwasie wychodzi wprost przepyszny.
  Kraj: Poland
   
Ewcia25 
OBSERVADOR

Dołączyła: 27 Lis 2017
Posty: 19
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 27-11-2017, 23:25    #81

Osobiście kocham barszcz, a najbardziej z uszkami. :wink: :wink: :wink:
  Kraj: Spain
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by hiszpania.org.es


2004-2012 © hiszpania.org.es