Parlament Katalonii przyjął dzisiaj rezolucję w sprawie rozpoczęcia procesu tworzenia niezależnego państwa katalońskiego i odłączenia się od Hiszpanii.
No to na co czeka Hiszpania ?
Jesli Katalonia jest dla niej takim ciezarem, niech pozwoli jej odejsc.
A co z tymi mieszkańcami Katalonii, w tym rodowitymi Katalończykami, którzy nie chcą secesji, bo przede wszystkim są Hiszpanami? Co z jednością kraju? Populizm polityczny jest sprawą bardzo groźną i dlatego boję się tych wszystkich szalonych nacjonalistów. Szaleńców nie biorących pod uwagę długofalowych reperkusji rozbijających życie zwykłych ludzi. Odłączeniu siłowemu Katalonii towarzyszyłby masowy exodus i ogromna degradacja miejsc pracy. Uciekłoby z Katalonii całe mnóstwo firm oraz specjalistów hiszpańskich i zagranicznych. To dopiero byłby kraj w ruinie.
_________________ Łapiąc gwiazdy lecę w stronę nieba.
Odciac im finansowanie od zaraz i zaaplikowac art. 155 i zniesc autonomie Katalonii.
I uważasz, że spotkałoby się to z poparciem katalońskiego społeczeństwa? Moim zdaniem wręcz przeciwnie - przekonałoby do niepodległości tych, którzy jeszcze są nieprzekonani. Rząd Rajoya już pracuje sobie na to codziennie.
A wystarczyło pozwolić na zorganizowanie legalnego referendum!
mada napisał/a:
Otóż
skara napisał/a:
A co z tymi mieszkańcami Katalonii, w tym rodowitymi Katalończykami, którzy nie chcą secesji, bo przede wszystkim są Hiszpanami?
Skara, ja nie wiem czy 100% Katalończyków chce niepodległości... pewnie nie. Natomiast mieszkając tu przez 3 lata naprawdę nie zauważyłam (czy to wśród znajomych czy po prostu "na ulicy") jakiegoś specjalnego umiłowania dla hiszpańskości. Oni nie są przede wszystkim Hiszpanami - są przede wszystkim Katalończykami, bez względu na to, czy popierają secesję czy nie. Nie sądzę, żeby sentyment do Hiszpanii miał tu dla wielu jakiekolwiek znaczenie.
Zadaja niepodleglosci, a druga reka prosza o pieniadze z Fondo de Liquidez Autonomica.
Jak nie uchwala budzetu, to automatycznie nie otrzymaja pieniedzy na wyplaty dla funccionarios.
mada napisał/a:
Katalończycy masowo wypłacali pieniądze po referendum. Banki straciły miliardy euro.
Z danych opublikowanych we wtorek przez hiszpańskie media wynika, że w następstwie kryzysu politycznego w Katalonii region ten opuściło po referendum niepodległościowym już ponad 2700 przedsiębiorstw.
Pod koniec listopada br. hiszpańskie media ujawniły, że z powodu kryzysu politycznego w Katalonii przestało tam płacić podatki ponad 1000 spółek. Prasa oszacowała, że 40 największych firm, które dotychczas miały siedziby w tym regionie, odprowadzało do lokalnego fiskusa ponad 2 mld euro.
http://http://tvn24bis.pl...uro,798112.html
_________________ Nauczyłaś mnie niewiary / W nikogo i w nic / nawet sobą nie kazałaś być
Być może na próżno śniłem / lecz jeśli nie wiesz że jestem / Pamiętaj Ja byłem
kojot, doliczajac spadek dochodow z tyrystyki? czy ta "skorka" jest az tak warta wyprawki?
jedno co sie okazalo - La Caixa czyli Caixabank zaczal przekonyac kientow, ze to oni sa wazniesi a nie przepychanki polityczne i sie przerejestrowali do Walencji...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum