ironia losu, ze w przeddzien tej smierci w Madrycie odbyla sie wielka manifestacja w obronie godnosci ludzkiej
swoja piecioletnia misje "demokratyzacji" wypelnil na celujacy, ale jak mialoby byc inacczej skoro doskonale znal srodowisko Falangi?
jak dla mnie moze ciszej nad ta trumna?
dolfo Suárez, odszedl dzis w niedziele, mial 81. Prezydent, ktory doprowadzil Hiszpanie do demokracji. Czlowiek, ktory zmienil tor w jej historii.. Dzieki niemu, po dyktaturze Franco, nastapila w Hiszpanii demokracja..
W ocenie jednych to czlowiek wielkiej odwagi politycznej (ustapil ze stanowiska, a wiemy jakcy sa hiszpanscy politycy: "Aquí no dimite ni dios") i wzor do nasladowania, a dla innych do uczesany ladnie wygladajcy polityk rodem z frankizmu i dzieki niemu uprzywililejowany.
Dla niektorych 1978 do rok w ktorym Hiszpania przyjela kostytucje, ktora wprowadzila demokracje w tym kraju, a dla drugich to rok powstania "régimen de 1978", ktory umozliwil zachowanie postfrankistowskiemu establishmentowi "status quo". Ja widac mozna sie doszukac analogii do zmian w Polsce po 1989.
Dla mnie nie watpliw azasluga jest to, ze ta zmiana nastapila bez rozlewu krwi.
_________________ "Ludzie mówią kim są, ale ignorujemy to, bo chcemy, by byli tymi, kim nam się wydają." - Don Draper w "Mad Men"
Wszelkie plany są już nieaktualne w momencie ich zatwierdzania.
Dla mnie nie watpliw azasluga jest to, ze ta zmiana nastapila bez rozlewu krwi.
zyli jeszcze tacy, ktorzy pamietali az za dobrze wojne domowa
jak dla mnie znakomicie przygotowana medialnie szopka - ale Hiszpanie uwielbiaja takie akcje - przemarsze, manifestacjie, pogrzeby, sluby - ja sie do takich rzeczy odnosze dosc sceptycznie.
a przystojny to faktycznie byl - ponoc ladnym w zyciu lepiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum