ja bym powiedziala, ze nieco disneyowski w stylu - bo jak wlascicielom troche kasy kapnelo to sobie cos tam dobudowywali - Olite w Nawarze, nie bede podawac linku, ale wystarczy wstukac "olite" w hiszpanskiego google, przejsc na imagenes i ... milego ogladania, w naturze jeszcze bajerniejszy.
tu tez jest:
http://www.castillosnet.o...arra/NA-CAS-001
do ciekawostek moznaby zaliczyc tez zamek w Guadamur niedaleko Toledo - niestety od lat zmienil wlasciciela i ma bardzo ograniczone terminy zwiedzania, a warto, bo niektore wnetrza sa wspaniale zachowane.
http://www.castillosnet.o...ledo/TO-CAS-006
Roby, Sagunto to jeszcze czasy Fenicjan chyba, jakby dobrze w fundamentach pokopac a na pewno juz solidne miasto -twierdza za czasow rzymskich, nie da sie porownac z wieloma zamkami, ktorych fundamenty moze arabskie, ale rozkwit w sredniowieczu i latach pozniejszych - w Sagunto po prostu kopiac dolek mozesz sie niezlej historii dokopac - podobnie ma sie w okolicach Sevilli czy nawet Alicante - musimy pamietac, ze jak nasi jeszcze pisanej historii nie mieli, a to, ze jakies organizacje panstwowe na ziemiach polskich istnialy wiemy z nielicznych zrodel, te tereny byly juz wielokrotnie kolonizowane i opisane.
zamkow to Hiszpanie maja tyle, ze obdzieliliby Europe i jeszcze by im zostalo - zwroc uwage, ze jak sie jedzie nacjonalka miedzu Walencjie i Castellon to co wieksza miejscowosc jakies ruinki zameczku w lepszym lub gorszym stanie ma.
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 61 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 7:50 am
ikxio napisał/a:
zamkow to Hiszpanie maja tyle, ze obdzieliliby Europe i jeszcze by im zostalo
Zgadzam się,ale jest temat i w nim piszę,są ludzie którzy tego nie widzieli,ja np nigdy nie byłem w Sewilli i chętnie patrzę na zdjęcia z tamtych okolic
no ja jakis czas w Sewilii mieszkalam, jest to osobliwosc na miare swiatowa,a ubawilam sie czytajac ktoras z ksiazek Browna jak opisywal piekny upadek z ilus tam pieter po schodach w wiezy katedralnej glownego przestepcy - problem w tym, ze tam nie ma schodow z wyjatkiem kilkunastu przy wejsciu na sam szczyt - sa rampy
ja bym powiedziala, ze nieco disneyowski w stylu - bo jak wlascicielom troche kasy kapnelo to sobie cos tam dobudowywali - Olite w Nawarze, nie bede podawac linku, ale wystarczy wstukac "olite" w hiszpanskiego google, przejsc na imagenes i ... milego ogladania, w naturze jeszcze bajerniejszy.
tu tez jest:
http://www.castillosnet.o...arra/NA-CAS-001
własnie w sobotę znajomy nam go polecił i mam nadzieję pojechać tam lub w następnym miesiącu . Najchętniej to bym pojechała już w sobotę ale na stronie Ayuntamiento wyczytałam że w sierpniu są
Cytat:
FIESTAS MEDIEVALES DE OLITE. 20, 21 Y 22 DE AGOSTO DE 2010
.
Także najlepiej poczekamy do tego 20 i wtedy pojedziemy .
_________________ Człowieka, który patrzy w oczy dziecka, uderza przede wszystkim ich niewinność: owa przejmująca niezdolność do kłamstwa, do zakładania maski, czy chęci bycia kimś innym, niż jest.
Pomogła: 84 razy Wiek: 34 Dołączyła: 22 Wrz 2004 Posty: 3735 Skąd: Catalunya
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 3:59 pm
kinia121 napisał/a:
wyczytałam że w sierpniu są
Cytat:
FIESTAS MEDIEVALES DE OLITE. 20, 21 Y 22 DE AGOSTO DE 2010
.
Także najlepiej poczekamy do tego 20 i wtedy pojedziemy .
kinia121, masz racje, poczekaj. Takie fiestas medievales sa bardzo fajne. Ja tez jak mam okazje to jezdze na takie fiesty w moich okolicach. Bylam np. kilka razy w Castellet, Calafell i raz w Castelló d'Empuries. Bylo super, polecam!
_________________ Donde una puerta se cierra, otra se abre.
juanita75, też tak uważam że można połączyć zwiedzanie z fiestowanem i bedzie jeszcze fajniej . Juz zaczęłam szukać fiest w pobliżu .
juanita75 napisał/a:
Bylam np. kilka razy w Castellet, Calafell i raz w Castelló d'Empuries. Bylo super, polecam!
widze że ta 2 pierwsze to niedaleko siebie a ten trzeci to trochę dalej .
Czy w albumie można znaleźć jakieś zdjecia . Przepuszczam że tak bo jak widziałam jesteś jedną z najaktywniejszych fotografów na forum .
_________________ Człowieka, który patrzy w oczy dziecka, uderza przede wszystkim ich niewinność: owa przejmująca niezdolność do kłamstwa, do zakładania maski, czy chęci bycia kimś innym, niż jest.
Ostatnio zmieniony przez kinia121 Wto Lip 27, 2010 4:18 pm, w całości zmieniany 1 raz
Oczywiscie, szukaj w dziale "Catalunuya" pod nazwa miejscowowsci.
już obejrzałam fajnie tam .
Najbardziej podobały mi się te akcesoria "średiowieczne" w Calafet bodajże . To siedzenie z gwoździami (?) i szubienica i wyrzutnia itd. . Bardzo fajnie .
Czy któryś z zamków można zobaczyć od wew. ?? Tak jak krakowski Wawel?
Juanita abstrachując do samych zamków to piękny kawałek Hiszpanii zwiedziłaś .
Pomogła: 84 razy Wiek: 34 Dołączyła: 22 Wrz 2004 Posty: 3735 Skąd: Catalunya
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 2:12 pm
kinia121 napisał/a:
Najbardziej podobały mi się te akcesoria "średiowieczne" w Calafet bodajże .
Oj tak, moim rodzicom tez sie bardzo podobaly. Krzeslo z gwozdziami jest super!
kinia121 napisał/a:
Czy któryś z zamków można zobaczyć od wew. ??
Tak, zamki w Calafell i w Castellet na pewno mozna zwiedzic od srodka, ale przyznam sie, ze ja ich nie zwiedzilam.
kinia121 napisał/a:
Juanita abstrachując do samych zamków to piękny kawałek Hiszpanii zwiedziłaś
Troche tak, bo i ja i Rafael uwielbiamy podroze. Ale jeszcze troche mi zostalo miejsc do zwiedzenia. Marzy mi sie polnoc Hiszpanii: Cantabria, Asturias, Galicia ... Moze kiedys.
_________________ Donde una puerta se cierra, otra se abre.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum