Strona Główna Hiszpania.org.es
POLONIA - ESPAÑA

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  NasiNasi  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  PlikiPliki

Poprzedni temat :: Następny temat
Islas Cies
Autor Wiadomość
Dziobalek 
Aficionado

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
galicia

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pon Sie 11, 2008 2:40 pm   Islas Cies

W sobotę wybraliśmy się na Islas Cies. Wyspy uznane za najpiękniejsze plaże na Świecie. Prom wypływa z Vigo, Baiony i Kangas.
Mieszkamy w Vigo, więc z tego portu wypłyneliśmy. Wybraliśmy się to kiepskie słowo na określenie tej wycieczki. Radzę wszystko dokładnie zaplanować i zorganizować i od razu mówię, że w jeden dzień nie zobaczy się tej wyspy.

Od tego roku można kupić bilety na prom z tygodniowym wyprzedzeniem w kasie w godzinach tylko 17 do 19. Kolejka zwykle na 15 minut. Można wykupić przez internet ze strony
http://www.mardeons.com/
Jednak pobierają 1,50 euro od osoby opłaty za zakup. Później odbiera się w automatach w porcie. Na tej stronie wpisując jakiekolwiek dane można śledzić sprzedaż biletów i godziny odpłynięcia.

Bilet można kupić na godzinę przed odpłynięciem promu. Jednak w łikendy nie radzę na to liczyć. W piątek wieczór jak sprawdzałam ilość miejsc to w najciekawszych godzinach wszystkie bilety były wyprzedane na sobotę. Mimo tego kolejka rano do kasy jest i stoi około 300 gapowiczów z nadzieja na przejazd. Cena dorosły 18,50 euro, dzieci 6 euro a maluszki gratis. W kasie mówią po angielsku.

Prom płynie około 50 minut. Ma 3 poziomy. Ostatni otwarty i mocno wieje. Na miejscu, na wyspie są dwie baro-restauracje, toalety, sklepik z panią za ladą i camping, punkt informacyjny z ulotkami i punkt pierwszej pomocy.
Ceny campingu 7,15 euro dorosły, 3 do 12 lat 5,65 euro, namiot 7,45 euro. Ceny za dobę.

Wyspa jest rezerwatem przyrody i są surowe reguły. Chodzą po trasach faceci w żółci i mogą wlepić mandat. Śmieci w woreczku zabieramy do miasta. Jest ostrzeżenie o ptakach, że mogą atakować. Wiosną jak mają małe to owszem na trasach może taka dotkliwie dziobnąć. Teraz widziałam jak jedna czekała na jedzonko od turystów.

Co wyspa oferuje.

4 trasy spacerowe. 2 płaskie a 2 wzniesione. Jeśli chodzi o dzieci to odpada wózek, pełno kamieni i korzeni. My poszliśmy nakrótszą z naszymi maluchami 3 i 5 lat i ledwo przeszły z wielkim marudzeniem. Radzę zostawić na plaży z asystą a samemu na trasę. Najdłuższa i najbardziej wzniesiona zajmuje w jedną i w drugą stronę minimu 2,5 godziny. Na wyspie piszą, że 3. Bardzo chciałam na nią iść, ale w efekcie nie starczyło czasu.

Wypłyneliśmy o 9,45, potem kawa, trasa około godziny, sklepik i zostało 3,5 godziny do odpłynięcia naszego promu. Z pół godziny przed trzeba się zbierać, bo 15 minut przed zaczynają wpuszczać. Wolałam zostać na plaży z rodziną i znajomymi niż gnać na złamanie kartku na latarnię.

Plaża za to była cudowna. Piasek niesamowicie czysty i biały, delikatny, woda przejrzysta, jasno turkusowa, jak na lagunie, cudownie czysta. Plaża jest od strony zatoki to nie ma fal i wiatru. Woda niestety zimna. Ja sią jednak kąpałam i nieliczne osoby. Trzeba uważać, bo ta przejrzystość zmyla. Wydaje się być dno blisko a jednak nie ma dna. ;)

Reflekcje.
Trzeba za rok przyjechać na camping i zaliczyć spacery wieczorem po odpłynięciu ostatniego promu o 8.
Ja muszę wrócić aby wejść na najwyższy punkt wyspy i zrobić więcej zdjęć.;)

Wszyscy moi znajomi byli zachwyceni.

Matka i trasy
http://www.masmar.net/esl...s-por-las-islas

Oficjalne zdjęcia poukładane tematycznie.
http://www.vigoenfotos.com/cies.html

Moje.

Na wyspie jest małe jeziorko. Niestety zamknięte dla turystów. Wpływają tam różne gatunki ryb, a na brzegu ptaki przechadzają się leniwie.

Wyspy w promu.

Wyspy z Baiony (miejscowość turystyczna niedaleko Vigo).
Ostatnio zmieniony przez Dziobalek Pon Sie 11, 2008 2:44 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mario72k 
Amigo

Kraj:
Poland

Wysłany: Wto Sie 12, 2008 3:53 pm   

Super pięknie. Ale to tak daleko z Polski:-/
Dzięki za opis i fotki. Podoba mi się:-)

Dziobalek 
Aficionado

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
galicia

Wysłany: Wto Sie 12, 2008 5:25 pm   

Dziekuję za ten post. To takie miłe wiedzieć, że ktoś to czyta i mu się podoba.
Z tą odległością to nie jest tak źle. Poza tym życie jest pełne niespodzianek. Ja nie planowałam wyjazdu do Hiszpanii. Stało się.

joanna es 
Mi Vida sin Foro no es Vida

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
castilla-la-mancha

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 6:02 pm   

Najfajniejsza fota to ta z tym promem :) wszystkie zdjecia sa super, ale jak sa na nich ludzie (oczywiscie jak nie zaslaniaja widoku) to mnie sie bardziej takie foty podobaja :) super :razz: wowczas takie zdjecie "zyje" :D pozdrawiam :)

anvien 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 16 razy

Wysłany: Sro Sie 13, 2008 10:54 pm   

REWELACJA!! Pamietam ze w tamtymroku pytalam na forum czy ktos byl na Islas Cies..i niestety..a teraz Dziobalek, zdalas super relacje..juz wiem ze musze tam pojechac..ode mnie to tez daleko ale moze pieknego dnia... :grin:

Dziobalek 
Aficionado

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
galicia

Wysłany: Czw Sie 14, 2008 10:29 am   

Cieszę się, że się przydało.

[ Dodano: Nie Paź 12, 2008 8:33 pm ]
Polecam wycieczkę na Cies po sezonie. Cały wrzesień pływały promy tylko w innych godzinach. Za to bez kolejek w kasie, bez przepychanki. Na trasach często byłam sama. Tylko ja i gromada jaszczurek szybko przemykających. Koniecznie jak jest słońce. Po intensywnym spacerze cudownie jest się wyciągnąć na pustej plaży i patrzeć jak leniwie mewy spacerują.

anvien 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Wysłany: Sro Lip 07, 2010 10:33 am   

Nabralam ochoty na tegoroczny urlop w Galicji :grin:

bisia 
Amigo

Kraj:
Spain

Wysłany: Sro Lip 07, 2010 12:38 pm   

Pieknie, szkoda tylko ze tak daleko :sad: , ale moze kiedys....

W Andaluzji brakuje mi takich wlasnie plaz- marzenie.
Ostatnio zmieniony przez bisia Sro Lip 07, 2010 12:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

anvien 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Wysłany: Sro Lip 07, 2010 12:45 pm   

bisia napisał/a:
Pieknie, szkoda tylko ze tak daleko
ode mnie tez daleko, ale wszyscy tak zachwlaja Galicje, ze naprawde warto sie tam kiedys wybrac :smile:

juanita75 
Vivo en el Foro
MODERATOR

Kraj:
Spain

Moje nałogi: ...
Przedstawiciel:
catalonia

Pomogła: 84 razy
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 1:03 pm   

anvien napisał/a:
wszyscy tak zachwlaja Galicje, ze naprawde warto sie tam kiedys wybrac

No wlasnie, tez bardzo chcialabym zwiedzic Galicje (i w ogole polnoc Hiszpanii). Agata mnie wielokrotnie zapraszala do siebie. Jaka szkoda, ze nie udalo mi sie skorzystac, bo Agata juz w Polsce ... :-(

anvien 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Wysłany: Sro Lip 07, 2010 1:06 pm   

juanita75 napisał/a:
Agata mnie wielokrotnie zapraszala do siebie. Jaka szkoda, ze nie udalo mi sie skorzystac, bo Agata juz w Polsce ...
oj to rzeczywiscie szkoda...zawsze brakuje czasu, a potem sie okazuje ze jakies okazje mijaja bezpowrotnie jak np. odwiedziny Agaty... :sad:

a propos, czy ktos z was praktykowal podroz po Hiszpanii samochodem campingowym, chyba sie mowi karawanem, ale mi sie to slowo jakos inaczej kojarzy :wink:
Ostatnio zmieniony przez anvien Sro Lip 07, 2010 1:11 pm, w całości zmieniany 2 razy  

ikxio 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
valencia

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 7:51 pm   

,
anvien napisał/a:
chyba sie mowi karawanem,
:mrgreen: :mrgreen: ponoc w Polsce to kamper :mrgreen: tez sie nauczylam tego roku caravaning to je ono ( tak z czeskiego . gosci warto miewac)

bisia 
Amigo

Kraj:
Spain

Wysłany: Czw Lip 08, 2010 7:56 pm   

a moze autokamping? carawan- tez kazdy wie o co chodzi.

Odpowiedz do tematu