Strona Główna Hiszpania.org.es
POLONIA - ESPAÑA

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  NasiNasi  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  PlikiPliki

Poprzedni temat :: Następny temat
Segovia
Autor Wiadomość
Dziobalek 
Aficionado

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
galicia

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 12:12 pm   Segovia

Małe miasteczko turystyczne, położone w regionie Kastilia i Leon. Godzina drogi na północ od Madrytu.
Największe atrakcje miejscowe do akwedukt, katedra i zamek Alcazar.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Akwedukt_w_Segowii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Katedra_w_Segowii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alkazar

Region Kastilia i Leon to dla mnie inny świat. Jak się wyjeżdza z Galicji to powoli zaczyna się prostować droga i zmieniać klimat. Znikają tunele i zakręty a zaczyna się równina, słońce, pomarańczowa aura ziemi i roślinności.

Raz przejeżdżaliśmy jednym wiaduktem i tak mówię to męża: zobacz jak wysoko jesteśmy, chyba jednak są tu jakieś górki? Był to jednak las drzew karłowatych, drzew bez pnia, z koroną zaraz przy ziemi.
Jakie to odmienne od deszczowej Galicji. W Galicji drzewa są niesamowicie wysokie. Liczne pagórki całe porośnietę. Tam kamienne stoliki i miejsca na grilowanie lub pieczenie kasztanów. Jeszcze wybijają się mocno sprowadzone eukaliptusy.

W Kastilli widziałam pagórki. Niewielkie, gołe a na szczycie biała skała. Autostradą mija się pola uprawne. Wszystkie sztucznie nawadniane. Roślinność zwykle kukurydza, zboże i słoneczniki. Wyjeżdżając z autostrady zaczynamy mijać tutejsze miasteczka i wioski. Wszystkie współgrają kolorem z ziemią. Budowle pomarańczowe, żółte, charakterystycznie zdobione.

Mijamy parę wiosek i z daleka widać Segowię. Segowia mała, jak by trochę na wzgórzu, wybija się wieża katedry. W tle nas zaskakują góry. Widok dech zapiera. Alcazar trochę schowany. Szybko znajdujemy nasz hotel i ruszamy w miasto. Nowa część na szczęście nie dominuje, a raczej współgra ze starym. Miasto jak pisałam małe, typowo turystyczne, można zwiedzić w ciągu jednego dnia. Uliczki trochę przypominają mi Santiago. Jednak nie architekturą. Santiago mocno straciło kolor przez wilgoć. Segowia świetnie zachowana. Nie mogę się napatrzeć na zdobienia. Jest to dla mnie nowość. Prawie każdy dom ma swój wzór. Wzór jakby murowany, ale finezyjnie i na całej budowli.

Akwedukt wielki, imponujący. Można wejść schodami na wysokość akweduktu i podziwiać widoki na miasto.
Akwedukt w Segowii jest jednym z najważniejszych i najlepiej zachowanych reliktów rzymskiej obecności na półwyspie Iberyjskim.
Badacze umiejscawiają moment jego powstania na drugą połowę I i początki II wieku.
Ma swoją legendę.

Legenda mówi, że pewna dziewczyna pracująca jako nosiwoda, zmęczona dźwiganiem dzbana stromymi uliczkami miasta, zawarła pakt z czartem, oddając mu swoją duszę, o ile będzie on w stanie dostarczyć wodę do jej drzwi zanim kur zapieje. Kiedy zapadł zmrok, nad miastem rozszalała się potworna burza. Jedynie dziewczyna zdawała sobie sprawę, że to nie zwykły sztorm, ale diabelskie sztuczki czarta wypełniającego swoje zadanie. Dziewczyna wyznała w modlitwie swoją prośbę Matce Boskiej a ta jej pomogła. Naturalnie diabłu nie udało się wykonać zadania – kur zapiał w momencie, w którym do ukończenia akweduktu zabrakło położenia jednego kamienia. Matka Boska przyspieszyła świt.

Dziewczyna wyznała swoją winę mieszkańcom miasta, którzy poświęcili akwedukt i z radością zaakceptowali nową budowlę w mieście. Przekonani, że tylko cud mógł ocalić duszę dziewczyny przed potępieniem, umieścili wizerunki Matki Boskiej i Świętego Stefana w niszach akweduktu.

Naszego wieczoru był zorganizowany festiwal muzyki regionalnej. Pod oświetlonym akweduktem ustawili podest i krzesła. Reszta ludzi posiadała na schodach i na ławeczkach.
Na innych zdjęciach widziałam, że wszystkie imprezy się odbywają właśnie tam.

Następnie mijamy katedrę, "Damą (hiszpańskich) Katedr". Piękne wieże, zdobienia. W środku niestety nie można robić zdjęcia. Ukratkiem robię jedno, czy dwa. Tam ścienne malowidła, prawdziwe malarskie dzieła sztuki, witraże. Imponująca, piękna.

Zamek Alcazar. Pałac arabski. Przed nim dziedziniec. Obwarowany fosą. Strasznie wysoko. W środku pokoje wydają mi się małe. Jednak jest na co popatrzeć. Sufity mistycznie zdobione, stare meble, sala tronowa, sypialnia, ogród z małą fontanną, malowidła ścienne, obrazy. Niesamowite museum zbroi w bardzo dobrym stanie. Warto zobaczyć. Można wejść na wierzę, ale my rezygnujemy. Z daleko zamek piękny jak z bajki. Nie widzę zakazu robienia zdjęć. Wszyscy w koło pstrykają, nawet z fleshem.

Wzory Segowii.

Widok z dziedzińca Alcazaru

Jedno z okien zamku.

Sala chyba Mauretańska?

Zdobienia sufitów.

Dzieła sztuki.

Alcazar jest cały tak zdobiony.

Sala zbroi i broni.

Na dziedzińcu.

Mały ogród na zamku.

Specjalnością kuchni w Segowii są pieczone prosiaki. Podobno pyszne. My się nie skuszamy mimo, że patrzą na nas z witryn restauracji.

Zapraszam do albumu.
http://hiszpania.org.es/f...t.php?cat_id=12
Ostatnio zmieniony przez Dziobalek Pon Paź 20, 2008 12:34 pm, w całości zmieniany 5 razy  

anvien 
Mi Vida sin Foro no es Vida

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Pomogła: 16 razy

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 8:30 pm   

Dziobalek napisał/a:
Specjalnością kuchni w Segowii są pieczone prosiaki
...dementuje, ja sie skusilam na segovianski przysmak i niestety nie polecam, czterotygodniowe prosiaczki karmione mlekiem matki nie sa "smaczne" miesko jest wpradzie delikatne ale to polaczenie wody i tluszczu...dodatkowo dodam ze tradycyjnie serwowane sztukowane sa na kawalki talerzem, tak aby pokac gosciom jak delikatne mieso beda jedli...jadlam dwa razy i mi starczy :smile:

fraggle 
OBSERVADOR

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 9:29 pm   

jejku i oni takie malutkie je zabijaja :sad: tez bym sie nie skusila

[ Dodano: Pon Paź 20, 2008 10:23 pm ]
jejku i oni takie malutkie je zabijaja :sad: tez bym nie skusial sie
Ostatnio zmieniony przez fraggle Pon Paź 20, 2008 10:23 pm, w całości zmieniany 4 razy  

Dziobalek 
Aficionado

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
galicia

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 10:59 pm   

Szukałam informacji na temat tego dania i wychwalają pod niebiosa. Może coś w tym jest.

mario72k 
Amigo

Kraj:
Poland

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 10:08 am   

Album śliczny, a Twój opis jak zawsze jest nienachalnym ale i niezbędnym uzupełnieniem obrazków.
A na jednym zdjęciu jest Hostal Hidalgo-2 czy jakoś tak... to jest miejsce gdzie mieszkaliście (wspominałaś w opisie o jakimś hotelu). Możesz napisać jak się kształtują ceny i warunki w takich miejscach?

Dziobalek 
Aficionado

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
galicia

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 1:42 pm   

Z Hotelem to długo opowiadać.
Do Segovii miała być wycieczka polonijna zorganizowana przez stowarzyżenie, przejazd i hotel. Tak się przez pół roku organizowali, że w końcu pojechały tylko dwie rodziny. Odpadł autokar i nocleg. W ostatniej chwili zaczęłam szukać i miałam do wyboru tylko taki za 75 euro na obrzeżach, albo taki za 115 blisko centrum. Po 5 godzinach jazdy samochodem nie chce się szukać parkingu i decydujemy się na wersję nr 2. Na stronie podają, że wszystkie dzieci do lat 6 mogą spać na obecnych łóżkach. Ha, oczywiście, że nie, może jedno ale nie nasze dwa i nam sru 130 za miniapartament.
Ja zawsze szukam na stronach booking.com.
Najtańsze hotele widziałam na północy Madrytu. Z Madrytu na pewno są połączenia do Segovii.

Andzela 
Administrator

Kraj:
Spain

Moje nałogi: D80
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 42 razy
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 2:07 pm   

Maiłam w tym roku okazję, aby pojechać do Segovii. Nie skorzystałam, może jednak innym razem.. :razz: :wink:

115 euro za hotel? :shock:
75 z dala od centrum.. :shock:
To może lepiej jakiś hostal.. Warunki co prawda gorsze, ale sporo tańsze.

Dziobalek 
Aficionado

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
galicia

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 4:47 pm   

Nawet nie wiecie jaka byłam wściekła. Można było znaleść taniej, ale z wyprzedzeniem. Pierwszy raz mnie Polonia w Galicji zawiodła. Jeszcze w tym terminie był rajd kolarski w Segovii i nie było miejsc. Wszędzie ceny jak z kosmosu. Jedynie przyzwoite były przy samym Madrycie. Ostatecznie mąż zdecydował, bo to on miał jechać. W efekcie zamiast dwóch nocy to byliśmy jedną.
Wogóle to polityka hoteli jest strasznie antyrodzinna. Kompletnie się nie opłaca podróżować z dziećmi. Teraz np znalazłam hotem za 50 euro. Tylko za pierwsze dziecko bym musiała dopłacić 6 euro a za drugie 12 za noc.

anvien 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 6:00 pm   

Ja bylam na poczatku maja na dwudniowej wyprawie Salamanka-Segovia, spalismy w Salamance w 5gwiazdkowym hotelu za 65 Euro za dwie osoby w samym centrum miasta ze sniadaneim..i nie rezerwowalismy jakos bardzo wczesnie, kika dni przed wyjazdem :smile:

Andzela 
Administrator

Kraj:
Spain

Moje nałogi: D80
Przedstawiciel:
andalucia

Pomogła: 42 razy
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 8:48 pm   

anvien napisał/a:
spalismy w Salamance w 5gwiazdkowym hotelu za 65 Euro za dwie osoby w samym centrum miasta ze sniadaneim..i nie rezerwowalismy jakos bardzo wczesnie, kika dni przed wyjazdem :smile:

To podaj dokładne dane hotelu, może się kiedyś przyda!
5 gwiazdek i to jeszcze ze śniadaniem, ale luksus! Aż się wierzyć nie chce i to w centrum miasta.. :shock: :shock: :shock:

Dziobalek 
Aficionado

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
galicia

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 8:57 pm   

anvien napisał/a:
Ja bylam na poczatku maja na dwudniowej wyprawie Salamanka-Segovia, spalismy w Salamance w 5gwiazdkowym hotelu za 65 Euro za dwie osoby w samym centrum miasta ze sniadaneim..i nie rezerwowalismy jakos bardzo wczesnie, kika dni przed wyjazdem :smile:

Ja też proszę o nazwę hotelu. Do Salamanki też mamy w planach kiedyś pojechać.

anvien 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 9:11 pm   

Dziobalek napisał/a:
Ja też proszę o nazwę hotelu. Do Salamanki też mamy w planach kiedyś pojechać.
..nazwy teraz nie pamietam,ale poszukam w jakis papierkach z podrozy i wam podam bo hotel byl bardzo fajny :grin: tylko uwaga trzeba szukac cen na roznych wyszukiwarkach, bo pamietam ze ceny dla tego samego hotelu byly rozne na roznych stronkach :smile:

Martusia 
Novato
Marta

Kraj:
Spain

Moje nałogi: ksiazki
Przedstawiciel:
catalonia

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 9:17 pm   

Jesli chodzi o hostal w Segovii moge polecic
Hostal Don Jaime
calle Ochoa Ondategui 8
tel. 921 444 787
Lokalizacja tuz przy akwedukcie. Placilam 40 euro za pokoj dwuosobowy.

mario72k 
Amigo

Kraj:
Poland

Wysłany: Sro Paź 22, 2008 8:38 am   

No to już jest jakiś konkret. Nawet cena chyba przystępna nawet dla średniozarabiającego Polaka:-)
Ech, żeby Polska graniczyła z Hiszpanią.... Niechyb się zamieniła na mapie z Niemcami. Toż nawet do Berlina żeby dojechać z Opola to okazuje się (kolega się wybrał na weekend) że można w ok 4 godziny dojechać.

Dziobalek 
Aficionado

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
galicia

Wysłany: Sro Paź 22, 2008 5:51 pm   

Martusia napisał/a:
Jesli chodzi o hostal w Segovii moge polecic
Hostal Don Jaime
calle Ochoa Ondategui 8
tel. 921 444 787
Lokalizacja tuz przy akwedukcie. Placilam 40 euro za pokoj dwuosobowy.

Znalazłam stronę, ale nie podają cen.
http://www.viasegovia.com...e/principal.htm

anvien 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Wysłany: Sro Paź 22, 2008 8:53 pm   

znalazlam ten Hotel z Salamanki w wyszukiwarce, tu jest przykladowy link: http://www.holidaycheck.d...-hid_75615.html

Hotel sie nazywa Alameda Palace :grin:
Ostatnio zmieniony przez anvien Sro Paź 22, 2008 8:54 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Dziobalek 
Aficionado

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
galicia

Wysłany: Sro Paź 22, 2008 10:51 pm   

anvien napisał/a:
znalazlam ten Hotel z Salamanki w wyszukiwarce, tu jest przykladowy link: http://www.holidaycheck.d...-hid_75615.html

Hotel sie nazywa Alameda Palace :grin:

Anvien jak Ty ich zaczarowałaś?
Mi jak nic wychodzi z dodatkowym łóżkiem i ze śniadaniem 132 euro.

anvien 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Wysłany: Sro Paź 22, 2008 11:04 pm   

Dziobalek napisał/a:
Mi jak nic wychodzi z dodatkowym łóżkiem i ze śniadaniem 132 euro.
...Dziobalek, my mielismy cene za dwie osoby bez dodatkwych lozek, i wiem ze sparwdzalismy na roznych wyszukiwarkach, glownie na niemieckich i ceny tez byly przerozne, i tez rozne dla poszczegolnych dni...moze akurat trafilismy na malo atrakyjny termin i dlatego cena byla lepsza...w kazdym razie dlatego wybralismy ten hotel zamiast 3,4 gwiazdek bo tamte byly w tej samej cenie ale gdzies poza miastem... :smile:
Ostatnio zmieniony przez anvien Sro Paź 22, 2008 11:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Magda24 
Novato

Kraj:
Poland

Wysłany: Sro Kwi 14, 2010 10:49 pm   

A ja chciałabym się dowiedzieć jak mogę dojechać z Madrytu do Sewgovii? Wiem, że jest autobus i nawet mam godziny bo to jakaś firma La Sepulvedana, niestety nie wiem z jakiego miejsca odchodzą autobusy w tamtym kierunku:( No i czy to bardzo potrzebne jest zarezerwować przez internet? Bo jak próbowałam na stronie tej firmy to wychodzi ze nie są dostępne (czy to znaczy że wszystko wyprzedane?) Proszę o szybką odpowiedź. Dzięki z góry.

kasia m. 
Amigo

Kraj:
Spain

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 9:13 am   

niedaleko Segovii jest przepiekne miasteczko Pedraza - dla miłosników architektury, przyrody i dobrej kuchni - aktualnie wykupowane przez madrileniów na potęgę, więc trzeba się spieszyc z oglądaniem, w czerwcowe weekendy wygaszają światła i wzdłuż uliczek mieszkańcy wystawiają rzędy świeczek ... niezapomniane

anvien 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 9:24 am   

kasia m. napisał/a:
w czerwcowe weekendy wygaszają światła i wzdłuż uliczek mieszkańcy wystawiają rzędy świeczek ... niezapomniane
a dlaczego?

kasia m. 
Amigo

Kraj:
Spain

Pomogła: 2 razy
  Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 9:31 am   

żeby podnieść swoją atrakcyjność dla turystów i frekwencję w knajpach :) )

anvien 

Kraj:
Spain

Przedstawiciel:
paisvasco

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 9:51 am   

kasia m. napisał/a:
eby podnieść swoją atrakcyjność dla turystów i frekwencję w knajpach :) )
niezly chwyt marketingowy :wink:

Magda24 
Novato

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:41 am   

Czy ktos wie jak sie tam dostac z Madrytu? Jaki autobus jedzie i skad?

Odpowiedz do tematu