Pomogła: 16 razy Dołączyła: 18 Mar 2009 Posty: 1160 Skąd: Navarra
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 7:16 pm Zampantzar
W świąteczny dzień w miastach i miasteczkach Navarry i Kraju Basków słyszy się czasem dziwne, rytmiczne uderzenia dzwonów. Nie jest to ładny dźwięk, takie „krowie” dzwonki, i strasznie hałaśliwe. A jednak zawsze nogi mnie niosą w kierunku tego hałasu. Bo Zampantzar (zwani również Joaldunak) mają swój urok.
euskalherria.indymedia.org
Największa fiesta z ich udziałem to przemarsz pomiędzy Zubieta i Iturren, obwieszczający nadejście karnawału. W ostatni poniedziałek stycznia, w towarzystwie mieszkańców miasteczka, Zampantzar z Zubieta maszerują do Ituren. Po drodze przyłącza się do nich grupa Joaldunak z pobliskiego Aurtitz, we wtorek przemarsz odbywa się w przeciwnym kierunku.
www.estella.com.es
Kim są? Wywodzą się właśnie z trzech wspomnianych wyżej wiosek: Zubieta, Aurtitz i Ituren. Nie wiadomo dokładnie, kiedy narodziła się tradycja „joaldun”, na pewno przed kilkoma wiekami. „Joaldun” ma przypięte w pasie dwa miedziane (ważące nawet 4 kilogramy każdy) dzwony, którymi potrząsa wykonując charakterystyczne kroki. Zwyczaj ten powiązany jest bardzo mocno z rolniczym charakterem okolicy, podejrzewa się, że służył do podtrzymania komunikacji między wioskami, a także - naturalnie - żeby odpędzić złe moce.
Poza dzwonkami, do stroju Zampantzar należą: Wysoka, szpiczasta czapka ozdobiona wstęgami z materiału, owcza skóra, biała „haleczka” sięgająca do kolan, i - jak to w Navarra bywa - czerwona chustka. Na nogach - typowe buty wiązane na łydce (abarkas). W prawej ręce frędzel z końskiego włosia.
www.nabasque.org
A efekt? Zobaczcie sami (materiał z programu Navarra Directo)
Ostatnio pohałasowali przy okazji Olentzero, podobno mają też maszerować w wigilię Trzech Króli. Mam nadzieję, że uda mi się ich zobaczyć
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 8:43 pm
Dzieki dziewczyny, ciesze sie, ze sie Wam podoba.
A mi to sie troszke pomylio..
Byc moze i zampantzar wychodza w wigile Trzech Kroli, ale raczej nie w stolicy regiony, gdzie cala cabalgate de Tres Reyes organizuje partia rzadzaca...
Bo - jak historia pokazuje - mieszanie katolickiego swieta z tradycja baskijska to... jakos tak nie po drodze
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 8:24 pm
Mialo byc w ostatni poniedzialek stycznia, a wyszlo w pierwszy poniedzialek lutego... A cale wydarzenie zostalo uznane niedawno za "Bien de Interés Cultural"w prowincji Navarra.
Cytat:
En uno de los puentes de entrada a Ituren han esperado hasta escuchar los cencerros de los Ioaldunak de Zubieta entre los montes, cada vez más cerca hasta que han aparecido y se han unido en una sola comitiva de medio centenar de participantes que, sin dejar de hacer sonar sus cencerros, han entrado de nuevo y en buena vecindad hasta el centro de Ituren.
Diario de Noticias, 02/02/2010.
Szkoda, ze przemarsz nie odbywa sie w weeekend, pewnie dlugo nie bede miala okazji zobaczyc tego na zywo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum